Exotische variant van meningitis bedreigt Afrikanen
Tienduizenden Afrikanen kunnen dit jaar overlijden aan een uit het Midden-Oosten overgewaaide vorm van hersenvliesontsteking die gemakkelijk bestreden kan worden, als regeringen druk uitoefenen op geneesmiddelenfabrikanten om betaalbare medicijnen beschikbaar te stellen. Dat heeft de organisatie Artsen Zonder Grenzen donderdag gezegd.
AZG merkt op dat een gering aantal gevallen van hersenvliesontsteking in het rijke Westen aanleiding is tot grote vaccinatiecampagnes, maar dat er geen vaccin beschikbaar is voor Afrika, waar veel meer mensen gevaar lopen besmet te raken. Regeringen en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zouden druk moeten uitoefenen op geneesmiddelenfabrikanten om de productie van vaccin te verhogen en de prijs te verlagen.
„Maand na maand komen wij tot de ontdekking dat de wil ontbreekt om druk uit te oefenen op de fabrikanten. Zij gaan gewoon door met zakendoen, maar in deze situatie kun je niet gewoon zakendoen”, zei Bernard Pecoul van AZG.
Ieder jaar sterven over de hele wereld ongeveer 170.000 mensen aan meningitis, vrijwel allemaal in Afrika. De uit het Midden-Oosten afkomstige vorm, W135, die vermoedelijk door islamitische bedevaartgangers uit Mekka is overgebracht, is dit jaar voor het eerst in Burkina Faso ontdekt. Meer dan 12.000 mensen raakten besmet, van wie bijna 1.500 zijn overleden.
Er bestaat een vaccin dat specifiek tegen W135 is ontwikkeld. Het vaccin wordt echter alleen geproduceerd in een cocktail die voornamelijk wordt gebruikt door westerlingen die naar het Midden-Oosten reizen. De prijs daarvan is voor Afrika veel te hoog en als de fabrikanten de prijs niet fors willen verlagen, zouden ze alleen het vaccin tegen de gevaarlijke variant moeten aanbieden. „Het is een kwestie van goede wil”, zei Pecoul.
Overigens zegt de WHO dat onderhandelingen met de geneesmiddelenfabrikanten over opvoering van de productie en verlaging van de prijs van meningitisvaccin „goed vorderen”.