Economie

Geen strengere regels voor varkenstransporten

DEN HAAG (ANP) – Minister Verburg (Landbouw) treft geen strengere maatregelen om incidenten bij varkenstransporten te voorkomen. Die boodschap had ze dinsdagavond voor de vijf Tweede Kamerfracties die wilden dat de minister ingreep nadat afgelopen week opnieuw een varkenstransport niet in orde bleek.

17 October 2007 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

De betrapte vervoerder gaat niet direct aan de ketting. „De vastgestelde overbelading is ter plekke opgelost en er is proces–verbaal opgemaakt. Als het openbaar ministerie klaar is met zijn werk, kunnen we kijken of langs bestuursrechtelijke weg de transportvergunning moet worden geschorst of ingetrokken", aldus Verburg.De minister stelde niet veel meer te kunnen doen aangezien binnenlandse transporten niet bij vertrek gecontroleerd hoeven te worden. Een maand geleden debatteerde de Kamer ook al over misstanden tijdens varkenstransporten. Toen wilde Verburg incidenten voorkomen met controle aan de klep van alle naar het buitenland vertrekkende veewagens. Maar aangevoerd door haar eigen partij CDA zette een Kamermeerderheid daar een streep door. De goede vervoerders zouden anders teveel lijden onder de slechte, aldus het CDA.

Verburg wilde verscherpt toezicht nadat in Duitsland een Nederlands varkenstransport van de weg was gehaald omdat er bloed uit de wagens sijpelde. Hoewel de Kamer dus de 100 procentcontroles aan de klep van de vertrekkende wagens tegenhield, controleren AID en dierenartsen van de Voedsel– en waren Autoriteit (VWA) sinds begin oktober wel extra op dierenwelzijn tijdens transport. Bij zo’n controle werd dezelfde transporteur recent weer van de weg gehaald nadat de Algemene Inspectiedienst (AID) vaststelde dat de wagen te zwaar was beladen. Verburg: „Dit betekent dat de AID gewoon z’n werk doet".

GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren (PvdD), D66 en PVV vroegen Verburg dinsdag toch over te gaan tot controle aan de klep van elk veetransport. „Dit werkt niet, want ondanks alle ophef is dezelfde vervoerder opnieuw betrapt. De goede vervoerders lijden nu onder de slechte en dat moet je niet toestaan", aldus GroenLinks. Het is de partij een schrikbeeld dat deze sector zelf met maatregelen moet komen om herhaling te voorkomen.

Volgens de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee is het nog maar de vraag of de regels bij het laatste voorval zijn overtreden. De chauffeur had de zestien varkens in twee hokken gezet zodat ze tijdens het vervoer niet konden vallen. aldus de NBHV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer