Economie

KPN verlost Getronics uit z’n lijden

AMSTERDAM (ANP) - Telefoniebedrijf KPN zet het bod op automatiseerder Getronics definitief door. Maandag bleek dat 89,5 procent van de aandelen bij KPN is aangemeld. Hiermee komt een eind aan een moeilijke periode bij Getronics. De afgelopen anderhalf jaar werden gekenmerkt door boekhoudfraude bij een Italiaanse dochter, winstwaarschuwingen, kritiek op topman Klaas Wagenaar en overnamespeculaties.

16 October 2007 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:11
AMSTERDAM – Getronicstopman Wagenaar in 2005. In dat jaar slaagde de automatiseerder er ten koste van concurrent Ordina in branchegenoot PinkRoccade over te nemen. Met de overname werd het bedrijf de grootste ict dienstverlener in Nederland, met 10.500 me
AMSTERDAM – Getronicstopman Wagenaar in 2005. In dat jaar slaagde de automatiseerder er ten koste van concurrent Ordina in branchegenoot PinkRoccade over te nemen. Met de overname werd het bedrijf de grootste ict dienstverlener in Nederland, met 10.500 me

Het gaat mis in januari 2006 als Getronics, dat zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw, een winstwaarschuwing moet geven. De oorzaak is gesjoemel in de boeken bij de Italiaanse dochteronderneming. Getronics verkoopt de Italiaanse tak kort daarna, maar dit zorgt voor een boekverlies in het eerste kwartaal van 57 miljoen euro.Hierna blijven slechte berichten over Getronics zich opstapelen. Tegenvallende halfjaarcijfers leiden ertoe dat een kwart van de beurswaarde van het concern in rook opgaat. Getronics maakt bekend dat het meer dan duizend banen schrapt. Overnamegesprekken met telecombedrijf KPN mislukken. Langzamerhand verliezen beleggers hun vertrouwen in het concern en in topman Klaas Wagenaar.

Wagenaar is de greep op zijn onderneming kwijt, verklaart de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in augustus 2006. Geruchten dat de overnamebesprekingen met KPN zijn stukgelopen omdat Wagenaar een toppositie in het nieuwe bedrijf zou hebben opgeëist, verbeteren zijn imago niet.

In november 2006 stapt financieel directeur Theo Janssen onverwachts op. Omdat een duidelijke verklaring ontbreekt, voedt dit geruchten over ruzie binnen het bestuur en komt de positie van Wagenaar verder onder druk te staan. De raad van commissarissen blijft echter het vertrouwen houden in Wagenaar.

Inmiddels worden speculaties rond een mogelijke overname van het geplaagde concern steeds hardnekkiger. Het Franse Capgemini en KPN zijn veelgenoemde namen. Getronics verkoopt in de loop der tijd verschillende slecht presterende divisies in Frankrijk, Japan en Spanje, waardoor het bedrijf aantrekkelijker wordt voor een eventuele overname.

Op 3 juli jongstleden maakt Getronics bekend dat het in onderhandeling is met een niet nader genoemde Amerikaanse partij. Deze gesprekken lopen echter snel stuk. Kort daarop kondigt KPN het bod van 6,25 euro per aandeel aan, ofwel 766 miljoen euro in totaal. Andere kandidaten dienen zich niet aan en het Getronicsbestuur geeft aan dat een zelfstandig voortbestaan geen aantrekkelijke optie meer is.

De oorsprong van Getronics ligt bij het in 1887 opgerichte technische installatiebedrijf Groenpol. Groenpol krijgt aan het begin van de twintigste eeuw een notering aan de beurs. In 1986 fuseert het bedrijf met branchegenoot Geveke. Na een overname in 1970 door de Steenkolenhandelsvereniging (SHV) verdwijnt het bedrijf een tijdje van de beurs.

In 1983 gaat de onderneming onder de naam Geveke Electronics, na een management buy-out onder leiding van zakenman Ton Risseeuw, toch weer op zelfstandige voet verder. In 1985 betreedt het concern opnieuw de beursvloer, waarna het in 1988 de naam verandert in Getronics.

In 2002 gaat het bijna mis. Getronics vertilt zich aan de overname van de veel grotere Amerikaanse concurrent Wang Global in 1999, waardoor het bedrijf met een enorme schuldenlast komt te zitten. Onder leiding van het bestuursduo Wagenaar en Axel Ruckert wordt in 2003 een omvangrijk saneringsplan ingezet. Het softwarebedrijf krimpt in van een omzet van 4,1 miljard euro in 2001 tot 2,1 miljard euro in 2004. Wagenaar krijgt vervolgens, ten koste van Ruckert, een vast contract als bestuursvoorzitter aangeboden.

Daarna lijkt het een paar jaar goed te gaan. In maart 2005 slaagt de automatiseerder er ten koste van concurrent Ordina in branchegenoot PinkRoccade over te nemen. Met de overname wordt Getronics PinkRoccade de grootste ict-dienstverlener in Nederland met 10.500 medewerkers.

Moederbedrijf Getronics heeft nu ongeveer 24.000 medewerkers in 25 landen en in 2006 had het een jaaromzet van 2,6 miljard euro. Jaap Barendregt, analist bij FBS Bankiers, omschrijft Getronics als een „moeilijke overnamekandidaat. Het is niet goed overzienbaar of er nog meer lijken uit de kast komen.” Er ligt voor KPN een uitdaging om weer rust in de tent te brengen. Belangrijk daarbij is het behoud van personeel: over het algemeen het meest waardevolle bezit van it-bedrijven. In eerste instantie zal KPN de naam Getronics in ere houden, maar het is niet duidelijk voor hoe lang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer