„Zending is geen hobby, maar opdracht”
AMERSFOORT - „Zending is geen hobby. Zending is geen spannend avontuur. Zending is niet ons verlangen. Zending is opdracht van God.” Dat zei ds. K. Klopstra zaterdag in Amersfoort op de eerste zendingsdag van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK).
„Zending is het uitdragen van het Evangelie. Er zullen er velen zijn die door het sterven van de Zoon van God gerechtvaardigd zullen worden”, zei de voorzitter van de commissie zending van de HHK in zijn openingswoord. „Zegt Petrus niet in zijn preek op de eerste pinksterdag: „Want u komt de belofte toe, en uw kinderen, en allen die daar verre zijn, zo velen als er de Heere, onze God, toe roepen zal”? Uit alle tongen en natiën zullen er voor Zijn aangezicht staan. Het Evangelie heeft alle volken en natiën op het oog”, aldus ds. Klopstra.Zending is volgens de hersteld hervormde predikant te Oosterwijk, IJsselstein en Elst in de eerste plaats een goddelijke taak van de Heere Jezus Zelf. „Maar Hij doet dat door de middelen heen.”
Volgens ds. Klopstra is niet alleen de prediking, maar ook zending de taak van de kerk. „Het werk mag ons echter niet met trots vervullen. Het is in afhankelijkheid en met diep ontzag voor de Heere en Zijn Woord dat we in Malawi ons eigen kleine zendingsplekje mochten vinden. Het is daar de Zoon van God Zelf die er een gemeente vergadert, beschermt en bewaart. Dat verwachten we niet van onszelf, maar van de Heere. Er zit kracht in het Woord. Daarom zal er, ook in Malawi, een oogst zijn.”
Psalmen
Ds. R. J. Oomen, zendingspredikant in Malawi, vertelde over zijn werk in het Afrikaanse land, dat hij voor de Reformed Presbyterian Church (RPC) verricht. De 160 gemeenten, verspreid over het land, tellen bij elkaar 16.000 leden. De kerk is uitsluitend op het platteland te vinden. Slechts 30 procent van de mensen kan lezen.
De hersteld hervormde predikant geeft samen met ds. N. K. Banda voornamelijk onderwijs in de kennis van de Bijbel en de geloofsleer. Behalve beide predikanten hebben nog vier evangelisten de leiding over de kerk. Deze evangelisten zijn met nog vijftien kandidaat-evangelisten begonnen aan een certificaatcursus.
Volgens ds. Oomen is er in Malawi een groot gebrek aan Bijbels en liederenbundels. Onlangs ontmoette hij iemand die een begin maakt met het berijmen van de Psalmen, zodat die ook in Malawi gezongen kunnen worden. „De Heere heeft ons een geopende deur gegeven”, aldus ds. Oomen.
O. de Leeuw, lid van de commissie zending, projectbegeleider en contactpersoon met het zendingsveld in Malawi, vertelde hoe in 2005 de Stichting Stéphanos het zendingswerk heeft overgedragen aan de Hersteld Hervormde Kerk. Verder vertelde hij over plannen om samen met de Reformed Presbyterian Church een theologische opleiding op hbo-niveau op te zetten.
De projectbegeleider maakte bekend dat de stichting Woord en Daad bereidheid heeft getoond om diaconale projecten van de HHK-zending te ondersteunen. „In Afrika zijn de velden groen om te oogsten”, aldus De Leeuw.
Lijden
In de middagbijeenkomst vertelde ds. N. K. Banda hoe het zijn begeerte was het Evangelie te gaan verkondigen. Hij voelde zich daar, net als Paulus, toe geroepen. De kerk in Malawi moest daarbij hulp van buiten zoeken en kwam bij de Stichting Stéphanos terecht, waarvan het zendingswerk nu wordt voortgezet door de HHK.
„We hebben gebeden of de Heere deuren wilde openen”, zei ds. Banda. Hij gaf daarvan enkele voorbeelden.
In Malawi wordt veel geleden. „Velen vragen naar het waarom van het lijden”, vertelde de predikant. „Dan wijzen we op de oorzaak daarvan, die in onze zondeval besloten ligt. Maar ook op de genade van God. Door die weg heen ontvangen mensen weer nieuwe hoop.”
Ds. H. Lassche, hersteld hervormd predikant te Ouddorp, wees in zijn openingswoord voor de middagbijeenkomst op Paulus, die dacht in Jeruzalem het Evangelie te moeten brengen onder de Joden. „Paulus dacht dat hij het middel was om hen tot bekering te brengen. Zijn roeping lag echter niet onder de Joden, maar onder de heidenen.”