Economie

Bankenfonds tegen kredietcrisis

NEW YORK - Grote banken, waaronder de grootste Amerikaanse bank Citigroup, zijn bezig met het opzetten van een gezamenlijk fonds, dat moet voorkomen dat de kredietcrisis de wereldeconomie verder schaadt.

Redactie economie
15 October 2007 07:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

Het fonds, ter waarde van ongeveer 80 miljard dollar (56 miljard euro), moet noodlijdende onderpanden en andere activa die zijn blootgesteld aan risicovolle hypotheken, te hulp schieten.Dat hebben bronnen die bekend zijn met de situatie dit weekeinde gezegd tegen Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal en Persbureau Reuters.

Vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Financiën hebben de gesprekken tussen grote banken in de wereld georganiseerd. Behalve Citigroup zouden ook JPMorgan Chase en Bank of America betrokken zijn in de discussies.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, is geïnformeerd, maar heeft de actieve rol overgelaten aan het ministerie van Financiën. Volgens The Wall Street Journal zouden ook Britse banken participatie overwegen.

Het fonds moet voorkomen dat een heleboel banken tegelijkertijd miljarden aan risicovolle waardepapieren moeten verkopen, waardoor de prijzen omlaag worden gedreven. Dat zou leiden tot grote afschrijvingen bij banken, effectenkantoren en hedgefondsen, die vergelijkbare schuldpapieren bezitten.

Uiteindelijk zouden banken minder makkelijk geld uitlenen en zou dit ook de reële economie kunnen schaden.

Het idee voor de samenwerking zou half september tijdens een bijeenkomst op het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn ontstaan. Als de banken akkoord gaan, zou het plan mogelijk al vandaag worden gepresenteerd.

De huidige onrust op de financiële markten is ontstaan op de Amerikaanse hypotheekmarkt, waar bedrijven risicovolle beleggingen hebben uitstaan die verschillende malen zijn doorverkocht. De waarde van die beleggingen is nu niet eenvoudig meer vast te stellen. Dit heeft tot grote onrust geleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer