EU-lid Bulgarije wil ”evro” en geen ”euro”
BRUSSEL - EU-lidstaat Bulgarije ligt met de Europese Unie overhoop over de spelling van de naam van de Europese munt. Volgens Sofia moet ”euro” in het cyrillisch worden gespeld als ”evro” en niet als ”eoero”, zoals de Europese Unie heeft bepaald. ”Europa” wordt in het cyrillisch tenslotte ook als ”Evropa” geschreven.
De volgens Bulgarije foute spelling komt voor in een associatieverdrag met Montenegro dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag willen tekenen. En Bulgarije, dat dit jaar toetrad tot de EU, neemt de zaak zo serieus op dat het dreigt deze eerste gelegenheid om een veto uit te spreken te baat te nemen. De ambassadeur van EU-voorzitter Portugal, Alvaro Mendonca e Moura, riep Bulgarije gisteren op de Montenegrijnen, die geheel buiten het taalconflict staan, niet te benadelen.Onderhandelingen die gisteren werden gevoerd brachten geen oplossing en Bulgarije dreigde ook een veto uit te spreken over het hervormingsverdrag van de EU, dat in de plaats moet komen van de door Nederland en Frankrijk afgewezen Europese grondwet. Het is de bedoeling dat die later in de week op een Europese top wordt aangenomen.
Toen de EU tien jaar geleden de naam euro introduceerde voor de nieuwe gezamenlijke munteenheid, werd ook de Griekse en de cyrillische versie ervan vastgelegd. Maar blijkbaar heeft niemand gemerkt dat in het Bulgaarse toetredingsverdrag van evro wordt gesproken. „Dat was een fout, dat moet ik hun (de Bulgaren) nageven”, zei Mendonca e Moura. „Wij accepteerden de Bulgaarse versie.”
Bulgarije gebruikt de euro nog niet, maar als het in de toekomst tot de eurozone toetreedt, kan een afwijkende spelling problemen opleveren met de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Deze beschouwt de euro als een unieke soortnaam en staat op een uniforme spelling in de drie alfabetten.
Bulgarije ziet het probleem niet. „We vragen niet om een verandering, we vragen alleen dat men zich houdt aan bestaande overeenkomsten”, zei minister van Buitenlandse Zaken Ivailo Kalfin. „We begrijpen niet hoe zo’n probleem, dat niet door Bulgarije, maar door een of ander EU-kantoor is gecreëerd, een politiek probleem kan worden.” Hij vroeg de EU soepeler te zijn en meer begrip te tonen.