Binnenland

Proef Enschede met overleg over tbs’er

DEN HAAG (ANP) - In Enschede begint volgend jaar een proef waarbij een tbs-kliniek, de reclassering en de politie maandelijks overleggen over tbs’ers die in het kader van hun behandeling buiten de inrichting wonen.

12 October 2007 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

Een evaluatie van het project moet vervolgens uitwijzen of het nuttig is zo’n systeem landelijk in te voeren.Dat heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie) donderdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer. Aanleiding was een motie van het CDA, die in maart door een overgrote meerderheid werd gesteund, waarin staat dat tbs-klinieken burgemeesters altijd moeten informeren over tbs’ers en tbs-voorzieningen in hun gemeente.

De proef duurt een jaar en wordt mede gefinancierd door het ministerie van Justitie. Tijdens het maandelijkse casusoverleg wordt gesproken over tbs’ers die buiten de kliniek verblijven, maar nog wel onder controle staan en begeleiding van de reclassering krijgen.

Via de politie is de gemeente er dan ook bij betrokken. Albayrak wees er echter op dat uit overleg met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is gebleken dat niet alle burgemeesters op deze extra verantwoordelijkheid zitten te wachten.

De discussie over de noodzaak om burgemeesters te informeren over tbs’ers in hun gemeente, ontstond na een dodelijke schietpartij in Enschede. De hoofdverdachte daarvan was een tbs’er die in de laatste fase van zijn straf zat en buiten de kliniek woonde. Burgemeester Den Oudsten van Enschede wist niet dat deze man in de Twentse stad verbleef. Ook was hij er niet van op de hoogte dat de man tbs opgelegd had gekregen wegens gewapende overvallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer