AEX op laagste niveau in vijf jaar
De koersen op de effectenbeurs in Amsterdam zijn woensdag op het laagste niveau in vijf jaar beland. Donderdagmorgen zette de dalende trend zich niet voort. Er was sprake van een stabilisatie.
Woensdag sloot de toonaangevende AEX-index niet minder dan 4,9 procent lager op 316,05 punten. Dat is het laagste slot sinds februari 1997. Ook op andere Europese beurzen daalden de koersen woensdag flink. Londen sloot bijna 4 procent lager. Parijs verloor 3,6 procent en eindigde op het laagste punt in bijna vier jaar. De Franse beursindex bleef nipt boven de psychologische grens van 3000 punten hangen. Tijdens de handel was die grens wel genomen. Frankfurt noteerde een verlies van tegen de 5 procent en was daarmee net zo laag als begin 1997.
De directe oorzaak van de daling was de winstwaarschuwing die Amerika’s op een na grootste bank, JP Morgan Chase, dinsdag nabeurs gaf. Deze bank lijdt vooral onder de problematische leningen aan telecom- en kabelbedrijven. Een vergelijkbare situatie geldt ook voor de meeste financiële instellingen in Europa.
De financiële instellingen trokken de AEX omlaag. Samen bepalen ze rond de 40 procent van de index. Ook de andere hoofdfondsen sloten in het rood. Heineken leek lang een uitzondering te vormen, maar sloot uiteindelijk ook net negatief.
Fortis, ING en ABN Amro duikelden van de banken het diepst. Fortis moest 9,6 procent terug naar 15,50 euro, ING 8,8 procent tot 16,88 en ABN 7,2 procent tot 12,95. Voor Aegon, dat vooral verzekert, viel de schade met 1,4 procent op 9,90 nog mee.
Ahold was ook een grote daler. Een kredietbeoordelaar gaf de supermarktketen een lagere waardering wegens gesignaleerde problemen in de VS. Vooral met de winkels van Bi-Lo zou het niet goed gaan. Daarnaast had de grootgrutter last van het verlies van het Belgische supermarktconcern Delhaize. Beleggers deden hun aandelen grif van de hand en prikten Ahold vast op een verlies van 9,4 procent op 14,23 euro.
De hele technologiesector in Europa vertoonde grote koersverliezen. De bijbehorende technologie-index stond tijdens de handel even op het laagste punt sinds 1996. Zo werd het aandeel Philips 6 procent minder waard.
Opvallend was ook het eerste halfjaarverlies sinds 145 jaar van het Zwitserse financiële concern Swiss Life. Dit droeg ook bij aan het negatieve sentiment onder de financiële waarden.
De beurzen in Europa leden ook onder slecht macro-economisch nieuws. Terwijl de markten tot voor kort rekening hielden met economisch herstel, wijzen de cijfers daar steeds minder op. Zo is de Franse industriële productie in juli met 1 procent gedaald.