Turkije valt Noord-Irak binnen
SIRNAK (AP) – Het Turkse leger heeft beschietingen uitgevoerd op bases van Koerdische rebellen in Noord-Irak. Dat heeft een Turkse krant woensdag gemeld. De regering kondigde dinsdag aan dat het toestemming zou vragen aan het parlement voor een mogelijke inval in Noord-Irak. Eerder zei de regering al dat voorbereidingen worden getroffen om Koerdische rebellen tot in Irak te achtervolgen.
Premier Recep Tayyip Erdogan zei woensdag dat de voorbereidingen voor een parlementaire motie gaande zijn maar vermeldde niet wanneer de motie wordt behandeld. Volgens een partijfunctionaris van de regerende AK–partij gebeurt dat waarschijnlijk pas zondag, na het vierdaagse feest in het kader van het eind van de ramadan.Als de inval doorgaat kan daarmee een nieuw geweldsfront ontstaan in een van de weinige relatief vreedzame regio’s van Irak. De inval heeft mogelijk ook schadelijke gevolgen voor de Turkse betrekkingen met de VS: de Amerikanen hebben er bij Ankara op aangedrongen om geen unilaterale maatregelen te nemen.
Deze week opende het Turkse leger een groot offensief tegen Koerdische rebellen in de Turkse provincie Sirnak, vlakbij Irak. Het offensief is een vergelding voor dodelijke aanslagen die rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vorige week in het zuidoosten van Turkije op het Turkse leger pleegden. Volgens de krant Hürriyet heeft het leger een groep van ongeveer tachtig rebellen op de Gabarberg in Sirnak in de tang. Gevechtshelikopters hebben vluchtroutes van de Koerden door de bergen bestookt en commandotroepen zijn met transporthelikopters op strategische plekken gedropt. Bij de stad Silopi in Sirnak zijn tanks gestationeerd. Vanuit stellingen in de provincie Hakkari voert het leger beschietingen uit op vermoedelijke PKK–bases in de Noord–Iraakse regio’s Kanimasa, Nazdur en Sinath.
Volgens Hürriyet stelt de overheid een informatiestop in over de voorbereidingen op een mogelijke inval.
Als het Turkse parlement goedkeuring verleent aan de operatie kan het leger besluiten om meteen tot een inval over te gaan of afwachten tot de Verenigde Staten en zijn bondgenoten onder druk van Turkije actie nemen tegen de rebellen. Turkije is vanaf eind jaren ’80 tot 1997 ongeveer twintig keer Irak binnengevallen. Bij de laatste inval werden tienduizenden soldaten en ander veiligheidspersoneel ingezet. Een andere mogelijke strafmaatregel die Turkije tegen de rebellen kan nemen is de elektricteitstoevoer naar het gebied afsnijden of de grens met Irak afsluiten.