Binnenland

De zorgen van Moszkowicz over Holleeder

AMSTERDAM - „Zeer ongezond en zorgelijk.” Zo noemde advocaat Bram Moszkowicz tegenover rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) de houding van zijn toenmalige cliënt Willem Holleeder. Die reageerde dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam getergd op die typering. „Heel flauw.”

Van onze verslaggever
10 October 2007 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

Het is een van de meer precaire onderdelen van het enorme Holleederdossier: de relatie tussen Bram Moszkowicz en Willem Holleeder. Groot was het tumult toen Nederlands bekendste strafpleiter februari dit jaar de verdediging van Holleeder neerlegde en die overdroeg aan Jan-Hein Kuijpers.Op een historische persconferentie beweerde Moszkowicz dat onder meer het openbaar ministerie een complot tegen hem smeedde om hem weg te krijgen. Ook Holleeder zelf heeft de afgelopen weken meermalen betoogd dat het OM Moszkowicz heeft „weggepest.”

Zeer tegen de zin van de verdediging citeerde de rechtbank gisteren uit een gesprek dat CIE-rechercheurs voerden met Moszkowicz. Daarin zei de bekende strafpleiter dat de relatie tussen hem en zijn cliënt „zorgelijk” was. Overigens meldde de advocaat ook dat hij niet werd bedreigd door Holleeder.

Holleeder weersprak dinsdag dat hij Moszkowicz in de tang zou hebben gehad. „Er wordt een verkeerd beeld geschetst. Ik heb er met Moszkowicz zelf over gesproken. Hij ontkent dat hij de dingen zo heeft gezegd. Het is niet zo dat ik dingen deed die hij niet wilde.” Waarom stond Holleeder vaak al voor dag en dauw op de stoep bij het advocatenkantoor van Moszkowicz, wilde een van de rechters weten? „Ik ben een vroeg-op-staner”, reageerde Holleeder.

Opmerkelijk is dat Willem Endstra heeft verklaard dat hij is bedreigd op het kantoor van Moszkowicz, in december 2002. Ook Bram Zeegers, de vertrouweling van Endstra die dinsdag onder verdachte omstandigheden dood in zijn woning is aangetroffen, meldde vorige week maandag nog dat Endstra was ontsteld over die bedreiging.

Bij de bedreiging op het advocatenkantoor zou Endstra ernstig zijn bedreigd met een wapen. Daarbij zou Holleeder aanwezig zijn geweest, evenals medeverdachte Paja M. en Dino S., de gevreesde directe handlanger van Holleeder die nog altijd voortvluchtig is. Holleeder ontkent. „Ik heb Willem Endstra nooit bedreigd of afgeperst.”

De rechtbank hield Holleeder een passage uit de achterbankgesprekken van Endstra voor. Daarin verhaalde de geplaagde vastgoedhandelaar tegenover de rechercheurs dat hij na het schokkende incident op straat Moszkowicz tegenkwam. Tegen de raadsman zei Endstra toen dat hij op zijn kantoor een mitrailleur in zijn buik gedrukt kreeg. Endstra verweet Moszkowicz dat die Holleeders misdadige activiteiten faciliteerde.

Toen rechtbankvoorzitter mr. M. Verpalen Holleeder gisteren voorhield dat de ontboezeming van Endstra „authentiek klinkt”, reageerden Holleeder en Kuijpers getergd. Holleeder: „Noemt u dat authentiek? Dat vind ik wel zorgelijk. Het is kennelijk mooi dat iedereen alles voor zoete koek slikt, omdat ik Willem Holleeder heet.”

Holleeder beweerde dat Endstra zeer belastend over hem heeft verklaard omdat Endstra een zondebok zocht. Volgens Holleeder wilde Endstra „zichzelf redden” met zijn achterbankgesprekken. „Hij wilde dat zijn zakelijke activiteiten doorgang konden blijven vinden.”

De ondergang van vastgoedmagnaat Willem Endstra is ingezet met een artikel in dagblad De Telegraaf, zei Holleeder. „Endstra zei zelf dat toen het doek was gevallen.”

De Telegraaf publiceerde op 7 september 2002 een geruchtmakend interview met topcrimineel John Mieremet (geliquideerd in november 2005), die zei dat Endstra de „bankier van de onderwereld” was en Holleeder diens bewaker. „Toen wilde iedereen zijn geld terug”, aldus Holleeder dinsdag. Niet alleen criminelen -zoals Mieremet zelf- die geld bij de vastgoedman ter belegging hadden ondergebracht, maar ook de banken.

De politie heeft de voortvluchtige Senol T. (42) weer opgepakt, zo liet officier van justitie mr. S. de Vries weten. T. wordt ook verdacht van afpersing. T. was onlangs niet komen opdagen toen hij voor de rechtbank moest verschijnen voor zijn vermeende aandeel in de afpersing. Senol T., die al ruim een jaar in voorarrest heeft gezeten, wilde gedurende de rechtszaak op vrije voeten gesteld worden. De rechter wees dat verzoek al eerder af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer