Economie

„Weeë geur van Calvés pindakaas hoort bij Delft”

DELFT - „In 2009 zou onze fabriek 125 jaar bestaan, maar dat feestje gaat nou mooi niet door.” Werknemers van de Calvéfabriek in Delft reageerden dinsdag verslagen op het nieuws dat Unilever hun vestiging sluit.

Redactie economie
10 October 2007 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

Unilever schrapt in Nederland extra banen in het kader van een wereldwijde reorganisatie bij het voedings- en wasmiddelenconcern. De fabrieken in Delft (Calvé), Vlaardingen (Cif) en Loosdrecht (Knorr en Conimex) gaan dicht. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, zo werd dinsdag bekend. Het gaat om 474 banen.De banenreductie komt boven op een al eerder aangekondigde reorganisatie, waarbij 150 banen komen te vervallen door de samenvoeging van het kantoor in Brussel en Rotterdam. Unilever kondigde in augustus aan dat er binnen vier jaar bij het concern in totaal 20.000 banen verdwijnen.

De vestigingen in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht worden gesloten omdat er sprake is van overcapaciteit. „Unilever wil zijn concurrentiepositie verbeteren, de overcapaciteit aanpakken en de groei in Europa versnellen”, aldus directievoorzitter Kees van der Waaij van Unilever Nederland.

Bovendien is de productie in andere fabrieken in Europa volgens Van der Waaij structureel goedkoper. De productie van de vestigingen wordt door andere fabrieken in Europa overgenomen. Zo wordt de fabricage van Calvépindakaas in Delft overgenomen door de fabriek in Rotterdam.

„We hoorden het nieuws vanmorgen op een bijeenkomst voor het personeel. Er was al een tijd wat gerommel in het bedrijf, maar dat het zo afloopt is een absolute verrassing”, aldus een medewerker van de Calvévestiging in Delft.

„Pindakaas hoort bij Delft. Het vertrek van Calvé is haast niet voor te stellen”, zei Marko Oudenaarden van een actiecomité dat langere tijd voor een betere cao ijverde. „We hadden al een staking gepland voor woensdag. Die gaat nu zeker door.”

Na het nieuws aangehoord te hebben, vertrokken de 170 medewerkers langzamerhand naar buiten. De fabriek lag dinsdag stil. Wat er in de toekomst met het gebouw gebeurt, is onbekend. De vertrouwde weeë, zoete geur, die rond de fabriek hangt, zal in elk geval wel verdwijnen.

„Het allerergste is dat de fabrieken in Loosdrecht en Vlaardingen ook sluiten. Anders zouden we misschien wel overgeplaatst kunnen worden”, vertelt een medewerker. „De directie heeft ons beloofd dat zij alles doet om ontslagen te voorkomen, maar daar heb ik een hard hoofd in.”

De Nederlandsche Oliefabriek, later bekend geworden als Calvé, werd in 1883 opgericht voor de productie van olie uit aardnoten. In 1897 fuseerde de onderneming met het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en Georges Calvé. Sinds die tijd produceert Calvé-Delft margarines, sauzen en tomatenketchups. In 1948 bracht het bedrijf zijn meest bekende artikel op de markt: de pindakaas.

CNV Voeding reageerde dinsdag „geschokt” op de plannen van Unilever. De vakbond is niet overtuigd van de noodzaak van de maatregelen. „Ik wil eerst nut en noodzaak vastgesteld zien”, aldus Frans van de Veen van CNV Voeding. Het door de vakbond gestelde ultimatum blijft van kracht. De vakbond eist een sociaal plan zonder gedwongen ontslagen en zegt dat de leden bereid zijn tot acties en stakingen.

Ook FNV Bondgenoten heeft dinsdag verontwaardigd gereageerd. Het bedrijf kiest ervoor te saneren, in plaats van te investeren in mensen, aldus een woordvoerder. Maandag nog heeft de bond Unilever een ultimatum gesteld in de vastgelopen cao-onderhandelingen. De bond eist onder meer dat er de komende drie jaar geen fabriek meer dichtgaat en wil ook een baangarantie van drie jaar voor alle werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer