„Ontpolderen op Flakkee kan doorgaan”
MIDDELHARNIS - De gemeenten Goedereede en Dirksland kunnen verder met de plannen voor het ontpolderen van de Zuiderdieppolder. De effecten op het milieu zijn voldoende onderzocht. Dat concludeert de onafhankelijke MER-commissie.
De provincie Zuid-Holland heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Voor de Zuiderdieppolders is een plan in ontwikkeling om 400 hectare agrarisch gebied om te vormen tot een zout getijdengebied met hoge natuurwaarden en mogelijkheden voor de recreatie. Tevens zijn er plannen om een gezond en duurzaam watersysteem in te richten voor landbouw, natuur en recreatie door aanleg van een zoetwaterkanaal. Hiermee wordt beoogd een bijdrage te leveren aan de waterkwaliteit en waterkwantiteit op Goeree-Overflakkee.De initiatiefnemers van het plan, de stuurgroep Deltanatuur, waterschap Hollandse Delta en Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland, hebben een milieueffectrapport (MER) laten opstellen over de plannen voor de Zuiderdieppolder.
De MER-commissie heeft nu geoordeeld dat in het milieueffectrapport Zuiderdiep alle essentiële informatie aanwezig is. Hierdoor kan het milieubelang een volwaardige rol spelen in de besluitvorming. Ook oordeelde deze commissie dat tevens de alternatieven goed zijn onderzocht op de relevante milieueffecten en op de effecten op de landbouw.
Daarnaast is ook gekeken naar het door de Maatschap Biemond ingediende alternatief ”Beter Plan Zuiderdiep”. Hierover zegt de commissie dat dit alternatief niet voldoet aan de doelstellingen voor natuur en water in dit project. Zij kan er dan ook mee instemmen dat dit alternatief niet volwaardig is meegenomen in de milieueffectrapportage. Wel beveelt de commissie aan om nog eens goed te bekijken of de grond die vrijkomt bij natuurinrichting van de polders kan worden gebruikt voor aanleg van eilandjes in het Haringvliet.
Op basis van dit positieve advies van de MER-commissie kunnen de gemeentebesturen van Goedereede en Dirksland de discussie over het alternatief ”Beter Plan Zuiderdiep” afronden en verdergaan met de vervolgstappen in de planontwikkeling.
Komende maanden zullen alle reacties die zijn binnengekomen op de MER en het voorontwerp bestemmingsplan worden verwerkt. Met name de recreatie-invulling van het plan vraagt nog de nodige aandacht. In overleg met de partners zal een aangepaste inrichtingsschets worden gemaakt.
Tegen de plannen wordt sterk geageerd door betrokkenen. Met onder andere handtekeningacties worden inwoners van Goeree-Overflakkee opgeroepen om bezwaar aan te tekenen.
Met name agrariër Hans Biemond, die in zijn bedrijfsvoering ernstig getroffen wordt als alles doorgaat, verzet zich fel tegen de planontwikkeling. Volgens hem is de grondstructuur van het gebied optimaal met hoge landbouwopbrengsten. Daarnaast is er wereldwijd een groot tekort aan zoetwater, „daarom is het vreemd om een van de zoetste polders van Nederland zout te maken. Bovendien kosten de plannen enorm veel geld.”