DCA controleert beter dan KLM
De aanpak van bolletjesslikkers is bij de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines (DCA) effectiever dan bij de KLM. Hij schrikt meer af. Daarom worden bij DCA per vlucht gemiddeld nog maar vijf passagiers geweigerd, terwijl dit aantal bij de KLM nog steeds 20 tot 25 bedraagt.
De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft twee weken geleden nog gedreigd met het intrekken van de landingsrechten van DCA als deze maatschappij niet meer doet om de drugssmokkel een halt toe te roepen. Maar volgens advocaat-generaal B. Swagerman van het openbaar ministerie op Curcaçao is de grootste Nederlandse regeringspartij slecht op de hoogte van de huidige situatie.
Swagerman benadrukt dat de passagiers van KLM en DCA op exact dezelfde wijze worden gecontroleerd op vliegveld Hato door het speciale Hato-team, bestaande uit justitie, politie en douane. Het verschil tussen de luchtvaartmaatschappijen is dat de KLM de passagiers op basis van een negatief reisadvies van het Hato-team zelf weigert. Bij DCA wordt de passagier door het Hato-team de toegang tot de vlucht ontzegd.
Dit kleine verschil heeft grote gevolgen, want het ticket van KLM blijft geldig. Passagiers kunnen hun geld terugkrijgen of op een andere dag alsnog meevliegen. Bij DCA vervalt het ticket en is de reiziger zijn geld kwijt.
Dit is zeer waarschijnlijk de oorzaak dat bij de KLM het aantal weigeringen nauwelijks is gedaald ten opzichte van het begin van de controles in april en bij DCA wel. In april werden bij DCA nog ruim dertig bolletjesslikkers per vlucht geweigerd. Nu is dat aantal gemiddeld vijf per vlucht.
Volgens de Antilliaanse parlementariër O. Leeflang (PAR) is de bewering van het CDA dat DCA te weinig doet aan de drugssmokkel totaal misplaatst. „Is men bezig de drugssmokkel aan te pakken of de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij?” vraagt ze zich af. Volgens haar blijkt uit de cijfers duidelijk dat de werkwijze van DCA effectiever is dan die van KLM. „Het zou beter zijn als de KLM de werkwijze van DCA zou overnemen”, meent Leeflang.