Kwart Nederlanders zonder ontbijt op pad
GORINCHEM - Een op de vier Nederlanders gaat ’s morgens geregeld de deur uit zonder ontbijt. Mensen die wél ontbijten, doen daar gemiddeld twaalf minuten over.
Nederlanders kiezen graag een echt Hollands ontbijt: bruin- of volkorenbrood met kaas en een kopje thee of koffie. Ook kinderen eten bruin- of volkorenbrood. Bij deze groep zijn hagelslag en chocoladepasta favoriet broodbeleg. Zij drinken vooral halfvolle melk.Dat blijkt uit een onderzoek naar de ontbijtgewoontes in Nederland, uitgevoerd door Trendbox in opdracht van gezondheidsverzekeraar Trias. Met dit onderzoek wil Trias de aandacht vestigen op het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag en mensen bewust maken van het belang van gezonde voeding.
De belangstelling voor gezonde voeding is groot, zo blijkt uit het onderzoek. Vier op de tien Nederlanders proberen zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op dit gebied. Een kwart van de Nederlanders zegt dat hun eetgewoontes er de afgelopen een tot twee jaar gezonder op zijn geworden.
Hoewel het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is -het levert na de nachtrust nieuwe energie en daarmee concentratievermogen voor werk of school- is ontbijten nauwelijks een sociaal moment. Zeven op de tien Nederlanders ontbijten doordeweeks meestal alleen en doen dit hooguit in gezelschap van de krant, radio of televisie.
Kinderen krijgen doorgaans een gevarieerder ontbijt dan volwassenen; de helft eet behalve brood ook pap, beschuit, krentenbol, knäckebröd en luxebroodjes zoals croissants en chocoladebroodjes. Opvallend daarbij is dat kinderen in Zuid- en Midden-Holland vaker luxebroodjes eten dan kinderen in de rest van Nederland.
Zorgelijk is dat 14 procent van de Nederlanders aangeeft wel eens alcohol bij het ontbijt te drinken. Iets minder dan de helft van hen zegt dat enkele keren per week te doen, 2 procent doet dat zelfs elke dag.