Nationale vlaggen van België verbrand
SINT-GENESIUS-RODE - Ongeveer 350 Vlaamse nationalisten hebben zondag in een plaats bij Brussel Belgische vlaggen verbrand en opgeroepen tot onafhankelijkheid van het Franstalige Wallonië.
De demonstranten hielden een mars in Sint-Genesius-Rode, op de taalgrens. Het ligt in het Nederlandstalige Vlaanderen, maar 60 procent van de inwoners is Franstalig. De mars was georganiseerd door Voorpost, een radicale Vlaamse beweging die voor splitsing van België is. De deelnemers, onder wie zeventien parlementsleden van het rechtse Vlaams Belang, droegen spandoeken met teksten als ”Dood aan België”.In Brussel had tegelijkertijd een betoging plaats voor behoud van België. Zo’n 150 Franstaligen en scouts droegen vele Belgische vlaggen door de straten. „Ik vind dat het Belgiëgevoel moet terugkomen, net als in 1830”, zei een betoger. Hij doelde op de Belgische afscheiding van Nederland.
In België lopen de spanningen op omdat de kabinetsformatie al vier maanden niet echt op gang komt. De twee gemeenschappen (Vlamingen en Walen - er is ook een Duitstalige minderheid) kunnen het niet eens worden over een regering. Een belangrijk twistpunt is hoeveel van de federale macht moet worden gedelegeerd aan de regio’s. Vooral Vlaanderen wil meer regionale macht.
De kabinetsformatie leek vrijdag een nieuw begin te maken, met de herbenoemde formateur Yves Leterme. Maar zondag zorgde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht van het liberale Open VLD voor nieuwe conflicten tussen de onderhandelaars. Op televisie zei De Gucht dat alle andere partijen water bij de wijn moeten doen voor een compromis, behalve zijn eigen partij.
Overigens probeert De Gucht het buitenland ervan te verzekeren dat België voorlopig niet uit elkaar valt. De minister heeft alle Belgische ambassades een geruststellende brief gestuurd, waarin hij erkent dat er een politieke crisis is, maar dat die zal worden overwonnen.
„Wij schatten dat niet voldoende in hier in België, maar een groot stuk van de wereld denkt inderdaad dat het einde van België nabij is”, aldus De Gucht zaterdag. Mogelijke investeerders kunnen worden afgeschrikt, zegt de minister.