Buitenland

Sjiitische leiders in Irak sluiten akkoord

BAGDAD - De twee machtigste sjiitische leiders van Irak hebben hun eerste schriftelijke overeenkomst gesloten. Daarin beloven zij bloedvergieten te voorkomen door samen te proberen confrontaties te vermijden. Dat hebben Iraakse autoriteiten zaterdag gemeld.

Buitenlandredactie
8 October 2007 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

In het voornamelijk sjiitische zuiden van Irak strijden aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr en van leider Abdel Aziz al-Hakim van de Opperste Iraakse Islamitische Raad (SIIC) om de controle over de dorpen en steden.„Abdel Aziz al-Hakim en Muqtada al-Sadr zijn het eens geworden over de noodzaak Iraaks bloed te sparen en te respecteren onder alle omstandigheden”, staat in het akkoord dat Al-Hakim en Al-Sadr hebben getekend. Het persbureau Reuters kreeg dat zaterdag te zien.

De loyalisten van Al-Sadr trokken zich vorige maand terug uit het belangrijkste sjiitische parlementsblok, de Verenigde Iraakse Alliantie, waartoe ook de SIIC behoort. Er worden pogingen ondernomen om Al-Sadr en zijn aanhangers weer bij de parlementaire politiek te betrekken. In dat licht moet de overeenkomst met Al-Hakim worden gezien. Ook is de overeenkomst een poging geweld tussen sjiieten onderling te voorkomen. Onlangs kondigde Al-Sadr aan dat zijn militie zich een halfjaar zou onthouden van gewapende acties.

In de Iraakse hoofdstad zijn zondag drie bomaanslagen gepleegd, waarbij zeker negen doden en twaalf gewonden zijn gevallen. Een minibus met arbeiders werd ’s morgens vroeg in een sjiitische wijk getroffen door een bermbomexplosie. Een halfuur later ontplofte in een soennitische wijk ook een bermbom, die volgens de politie was bedoeld voor Amerikaanse militairen maar Iraakse burgers trof. In de winkelwijk Salihiyah ontplofte een autobom die geparkeerd stond in de buurt van de Iraanse ambassade.

De Tsjechische republiek werkt aan een plan om haar honderd militairen in Irak stapsgewijs terug te trekken. Minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg heeft dit zondag voor de televisie gezegd. Hij kon geen details geven over het tijdsschema. Tsjechië moet daarover nog overleg plegen met zijn bondgenoten.

De Tsjechische troepen zijn actief bij de bewaking van een Britse basis in Zuid-Irak. Hun mandaat loopt eind dit jaar af. Drie Tsjechische militaire instructeurs die in NAVO-verband in Bagdad zijn gestationeerd, blijven daar voorlopig.

De Britse regering is bereid honderden Irakezen die in dienst zijn of waren bij de Britse troepenmacht in Irak een verblijfsvergunning te geven voor Groot-Brittannië. Ook familieleden vallen onder de regeling. Degenen die in Irak willen blijven of in een ander land zullen financiële steun krijgen.

De regeling is vooral bedoeld voor tolken-vertalers en andere Irakezen op sleutelposities die hun leven niet zeker zijn na een terugtrekking van Britse troepen. Een aantal Irakezen is al vermoord wegens actieve medewerking aan de Britse troepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer