Toenemende internationale druk op Birma
LONDEN/YANGON/NEW YORK (ANP) – De Britse premier Gordon Brown heeft de junta in Birma zaterdag gewaarschuwd voor steeds krachtiger internationale sancties. Ter gelegenheid van een internationale dag van protesten tegen het regime zei de Britse eerste minister dat hij onder meer de Europese Unie zal vragen om strengere strafmaatregelen.
Groot/Brittannië heeft samen met de Verenigde Staten en Frankrijk ook een ontwerpresolutie ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. Daarin worden de militaire machthebbers van Birma opgeroepen het geweld tegen de politieke oppositie te staken en de dialoog over democratisering te hervatten.De kans dat de Veiligheidsraad tot sancties zal besluiten is overigens klein. Vooral China, permanent raadslid met vetorecht, voelt daar helemaal niets voor. China heeft grote economische belangen in Birma. Peking vindt ook dat de situatie in het land „geen bedreiging vormt voor regionale of internationale vrede en veiligheid" en dat alleen al daarom het sanctiewapen nog wel even in de kast kan blijven.
De militaire junta in Birma arresteert intussen nog steeds monniken en oppositieleden. Dat heeft een leider van de monniken gezegd in een telefoongesprek vanuit Birma met een landgenoot in New York. Volgens de zegsman houden de militairen nog steeds de kloosters omsingeld en patrouilleren ze intensief in de straten.
Volgens de Britse omroep BBC zijn na de jongste golf van protesten zeker 10.000 mensen, vooral monniken, opgepakt voor verhoor. Hoeveel personen er nog vastzitten is onbekend. De staatstelevisie in het Aziatische land berichtte dat het leger nog vooral op zoek is naar vier monniken die de protesten van afgelopen weken leidden.
De monnik, die zich U Gambira noemt, zei op de hoogte te zijn van de druk die de internationale gemeenschap uitoefent op de junta. Maar hij voegde eraan toe dat dit niet genoeg is om een einde te maken aan het geweld in zijn land. Hij benadrukte verder dat internationale steun nodig is, omdat de junta er alles aan doet om aan de macht te blijven.