Nederlander bezorgd om democratie
DEN HAAG - De helft van de Nederlanders vindt dat de democratie onder druk staat, zo blijkt uit onderzoek. De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) wijst op de mogelijkheid om burgers van kind af aan democratische gezindheid bij te leren.
De RMO bood vrijdag het advies ”Vormen van democratie” aan minister Ter Horst aan. Het rapport werd uitgebracht in het kader van de Week van de Democratie, die van 5 tot en met 12 oktober wordt gehouden.In het rapport staan voorstellen om de democratische gezindheid onder burgers te verbeteren. Zo moeten kinderen via onderwijs en sportclubs en andere verenigingen al in een vroeg stadium in aanraking komen met de basisprincipes van democratie. Want de Nederlandse democratie loopt gevaar als deze niet structureel onder de aandacht van de bevolking wordt gebracht, stelt de RMO in het advies.
Prof. dr. M. de Winter, auteur van het rapport, benadrukte in een toelichting dat democratie „mensenwerk” is. „Het lijkt vanzelfsprekend dat we in Nederland in een democratie leven. Maar dat is het niet.” Hij wees op de toegenomen etnische diversiteit, individualisering en pluriformiteit. De Winter kreeg bijval van Ter Horst. „De democratie is niet vanzelfsprekend”, constateerde zij in een reactie. „De RMO breekt terecht een lans voor democratische opvoeding, zeker omdat er in dit land ook mensen leven die zijn opgegroeid in een dictatuur.”
De bewindsvrouw wil een aantal maatregelen nemen om de democratie te versterken, een „democratisch offensief.” Daarbij denkt ze aan een impuls voor de partijdemocratie. „Er zijn veel mensen die politieke interesses hebben, maar de stap naar een actieve rol is nog te groot.” De minister wees op de mogelijkheid voor partijen om vaker een ledenraadpleging te houden.
Ook het initiatief van een aantal Hagenaars voor een zogeheten Huis voor de Democratie noemde Ter Horst een „interessante gedachte.” Met de gemeente Den Haag en het parlement wil ze bekijken of er in de directe omgeving van het Binnenhof meer mogelijkheden voor scholieren kunnen komen „om heel direct kennis te maken met de democratie.”
Uit onderzoek van de website 21minuten.nl blijkt dat 51 procent van de Nederlanders denkt dat de democratie onder druk staat van denkbeelden die daartegen indruisen. Zij vinden dat burgers, het parlement en het kabinet een verantwoordelijkheid dragen om die dreiging af te wenden.
Verder blijkt uit het onderzoek, dat onder ruim 100.000 mensen is uitgevoerd, dat de helft van de Nederlanders zich niet vertegenwoordigd voelt in de politiek. Van de ondervraagden is 71 procent van mening dat de overheid burgers meer moet betrekken bij beleidsvorming.