China: Birma geen zaak voor V-raad
NEW YORK - China en Rusland vinden het optreden van de Birmese militaire machthebbers tegen betogers geen zaak voor de VN-Veiligheidsraad, omdat het een interne aangelegenheid betreft die geen bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid.
„Geen internationaal opgelegde oplossing kan de situatie helpen”, zei de Chinese VN-ambassadeur Wang Guangya. Wel steunen de landen de inspanningen van VN-gezant Ibrahim Gambari om de junta en de oppositie met elkaar te verzoenen.Gambari sprak vrijdag in de Veiligheidsraad over zijn bevindingen in Birma, waar hij onder meer sprak met juntaleider generaal Than Shwe en oppositieleider Aung San Suu Kyi. De VN-gezant zei voorzichtig optimistisch te zijn over de aankondiging dat de juntaleider onder bepaalde voorwaarden met Suu Kyi om de tafel wil gaan zitten. Maximale flexibiliteit is wat dat betreft geboden, aldus Gambari.
Gambari, ziet een „historische kans” voor de militaire junta om uit zijn isolement te breken. Maar dan moet het leger wel dappere stappen durven te zetten, aldus de gezant. De Nigeriaanse oud-minister zei positieve signalen te hebben ontvangen tijdens zijn bezoek aan Birma. Het feit dat hij een tweede keer met oppositieleidster van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), Aung San Suu Kyi, mocht spreken alsook de bereidheid van het regime om Suu Kyi onder voorwaarden te spreken, noemde hij positieve ontwikkelingen. Hij verbindt daaraan wel de voorwaarde dat zij haar oproepen tot verwoesting, verzet en sancties tegen de regering staakt. Hij waarschuwde het regime ook dat de onderdrukking van de protesten „ernstige internationale gevolgen” kan hebben.
Aung San Suu Kyi overweegt het voorwaardelijke aanbod van de militaire junta om een gesprek te voeren met Than Shwe. Een woordvoerder van de NLD zei gisteren dat Aung San Suu Kyi het aanbod in „een positief licht” beziet.
Amerikaanse diplomaten hebben overlegd met de Birmese onderminister van Buitenlandse Zaken, maar spraken na afloop van een weinig productieve bijeenkomst. „Het was niet een erg opbouwende ontmoeting vanuit ons perspectief”, zei woordvoerder Sean McCormack, de Amerikaanse zaakgelastigde.
VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zei woensdag in de Veiligheidsraad dat het Birmese leger ruimte moet maken voor democratie en de mensenrechten moet respecteren. „Ik wil herhalen dat het gebruik van geweld tegen vreedzame betogers weerzinwekkend en onacceptabel is”, zei Ban.
De junta heeft gisteren erkend honderden boeddhistische monniken te hebben opgepakt tijdens en na recente betogingen tegen het bewind, maar zegt dat de meesten alweer op vrije voeten zijn. Het leger zegt dat het nog 109 monniken vasthoudt. Volgens de machthebbers zijn tien doden gevallen onder de betogers, maar volgens de oppositie zijn er minstens 200 betogers omgekomen.
In het westen van Birma dreigt een tekort aan voedsel. Dat zei een woordvoerster van de voedselorganisatie van de Verenigde Naties (WFP) gisteren. In dat deel van het Zuid-Aziatische land zijn circa 200.000 mensen afhankelijk van voedselhulp.
De voedselvoorraden zijn bijna op. Dat komt volgens de woordvoerster omdat de Birmaese autoriteiten buitenlandse voedselhulp in de havenstad Sittwe al tien dagen ophouden. Volgens de voedselorganisatie kampt 32 procent van de kinderen onder de vijf in Birma met groeiproblemen door ondervoeding.
Het was recentelijk erg onrustig in Birma. Er waren grote demonstraties tegen de militaire junta die al sinds 1962 aan de macht is. De mensen protesteerden onder meer tegen de hoge prijzen en tekorten. Het leger sloeg de opstand met harde hand neer. Sinds een week is het weer betrekkelijk rustig.