Weg vrij voor consortium
ABN AMROAMSTERDAM (ANP) – De Britse bank Barclays liet vrijdag weten af te zien van een overname van ABN Amro. Het bod ter waarde van ongeveer 63 miljard euro is ingetrokken. Slechts 0,2 procent van de aandelen ABN Amro werd bij de Britten aangemeld. Hiermee is de weg vrij voor het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander om ABN Amro in te lijven. Hieronder een chronologisch overzicht van de overnamestrijd.
FEBRUARI 2007: ABN Amro wordt belaagd door de Britse activistische aandeelhouder The Children’s Investment Fund (TCI), dat op dat moment een belang van ruim 1 procent heeft in de bank. TCI wil dat ABN Amro wordt opgesplitst om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren.MAART 2007: Om de druk te ontvluchten, maakt ABN Amro bekend overnamegesprekken te voeren met de Britse bank Barclays. Een consortium van Banco Santander, Fortis en Royal Bank of Scotland toont vervolgens ook interesse voor ABN Amro.
APRIL 2007: Barclays brengt een bod uit op Nederlands grootste bank. Het bod is volledig in aandelen en bedraagt op dat moment 67 miljard euro. ABN Amro maakt ook bekend dat het de Amerikaanse dochter LaSalle, waarop RBS het vizier heeft gericht, voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) verkoopt aan Bank of America.
Het bankentrio brengt een tegenbod uit op ABN Amro van 39 euro per aandeel. Dit indicatieve bod vertegenwoordigt een waarde van 71 miljard euro. Het trio belooft aandeelhouders van ABN Amro dat een definitief bod voor zo’n 70 procent in contanten zal zijn. Het restant wordt betaald in aandelen RBS.
Aandeelhouders van ABN Amro stemmen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voor het voorstel van TCI. De bank moet volgens de aandeelhouders worden opgesplitst en in delen worden verkocht. De stemming is adviserend.
MEI 2007: De Ondernemingskamer zet een streep door de voorgenomen verkoop van LaSalle aan Bank of America. Dat gebeurt op verzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die vindt dat eerst de aandeelhouders moeten worden geraadpleegd. ABN Amro vecht de uitspraak van de Ondernemingskamer over de verkoop van LaSalle aan bij de Hoge Raad. Ook Bank of America gaat tegen het vonnis in cassatie.
Het bankentrio brengt een officieel bod uit van 71,1 miljard euro op ABN Amro. De drie verhogen het contante deel van hun bod naar 79 procent van de totale overnamesom. JULI 2007: De Hoge Raad oordeelt dat ABN Amro geen goedkeuring hoeft te vragen aan zijn aandeelhouders voor de verkoop van LaSalle. Daarmee vernietigt het hoogste rechtscollege de eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer.
Het bankenconsortium brengt een nieuw bod uit op ABN Amro exclusief dochter LaSalle. Het bod is nog steeds 71,1 miljard euro. Het contante deel ervan is opgetrokken van 79 naar 93 procent. Daarmee legt het bankentrio de bal weer bij Barclays, dat laat weten te overwegen zijn bod te verhogen. Ook Barclays komt met een verbeterd bod.
AUGUSTUS 2007: Aandeelhouders van Fortis gaan akkoord met de overname van ABN Amro. Ze steunen het plan om nieuwe aandelen uit te geven voor de overname. Het ministerie van Financiën laat weten geen bezwaar te hebben tegen een mogelijke overname van ABN Amro door Barclays.
SEPTEMBER 2007: Ook het bankentrio krijgt toestemming van minister Wouter Bos van Financiën voor de overname. Wel stelt Financiën voorwaarden. Zo wil het ministerie oog houden op de manier waarop de bank wordt opgedeeld.
ABN Amro geeft aan de eigen aandeelhouders geen aanbeveling voor een van de biedingen. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zegt dat de kans groot is dat ABN Amro in handen valt van het bankentrio. Iets later, tijdens een aandeelhoudersvergadering van ABN Amro, zegt Groenink dat het bod van Barclays te laag is.
Fortis laat weten na een geslaagde overname van ABN Amro 10 procent van ABN Amro Nederland te verkopen. Dat is een eis van de Europese Commissie omdat de bank anders te sterk zou worden op de Nederlandse bancaire markt.
De termijn waarop aandeelhouders hun stukken bij Barclays kunnen aanmelden, loopt af. De Britse bank meldt slechts 0,2 procent van de aandelen in handen te hebben. Barclays trekt zich terug uit de overnamestrijd.
De termijn waarop aandeelhouders hun stukken bij het bankentrio kunnen aanmelden, loopt eveneens af. Het consortium staat op het punt om bekend te maken hoeveel aandelen het in handen heeft gekregen.