Glazen huis zonder cel
Het voormalige politiebureau van Uddel staat anderhalf jaar te koop als Wijnand en Herma van Essen het ontdekken. Bij de rondleiding valt vooral de hokkerige indeling op. Daar prikken de twee echter doorheen. Ze zijn meteen gecharmeerd van het karakteristieke pand.
Aan de bijkeuken van de familie Van Essen bewaren sommige inwoners van Uddel minder prettige herinneringen. De vroegere dorpsagenten hadden in die ruimte hun kantoor. Zij sloten onrustige knapen daar wel eens een nachtje op in een soort kluis. Het hokje, waar net een stoel in paste, brak Wijnand vijf jaar geleden af. Het kantoortje doet nu onder meer dienst als speelvertrek voor de vier kinderen van het paar.In maart 1999 krijgen Wijnand en Herma de sleutel van het huis in handen. De grootste verrassing die ze tijdens de vele verbouwingen tegenkomen, ligt in de hal. Vanonder oud, blauw zeil komt een fraaie tegelvloer tevoorschijn. Herma: „Ik hoopte op nog meer van dat soort ontdekkingen, maar daar is het huis helaas niet oud genoeg voor.”
Wel stuitte Wijnand op nog een historisch element. Voor 1967 deed het voormalige politiebureau namelijk dienst als postkantoor. Bij het slopen van een houten wand ontdekte de automonteur een ruit die herinnert aan deze periode. „Weggooien doen we hem niet. Misschien dat we het glas ooit nog in ons huis kunnen verwerken.”
Veel zeemwerk
Opvallend aan de woning zijn de vele ramen. Herma: „Het is daardoor heerlijk licht binnen. Nadeel is dat op de bovenverdieping de ruimte om een kast te plaatsen beperkt is.” Grappig detail: de vier slaapkamers zijn precies even groot en tellen elk drie ramen die op hun beurt weer in vieren zijn gedeeld door dwarslatjes.
Ook beneden speelt glaswerk een opvallende rol. In de muur tussen de kamer en de hal bevindt zich een glas-in-loodraam. Wie in de kamer staat, kan door de geruite glaasjes zien wie er aan de voordeur belt. En de keuken en de kamer zijn gedeeld door glas-in-looddeuren. „Even ramen lappen is er dus niet bij. Maar dat vind ik niet erg. Ik wrijf de kleine oppervlaktes na met een theedoek. Dan drogen ze mooi.”
Favoriete plek in huis is voor Herma de keuken. Eerst bestond de ruimte uit drie hokjes. Nu is het een royaal woonvertrek. „Als er visite komt, zitten we hier. In de kamer krijg ik altijd het gevoel dat ik op bezoek ben bij een ander.”
Bewust koos de Uddelse voor een ossenbloedrode keuken. „Ik vind het een prachtige kleur. Bovendien komt de tint terug in de glas-in-loodramen.”
Geen nadelen
Het pand, gebouwd in het begin van de 20e eeuw, heeft een korte periode op de monumentenlijst gestaan, maar is er weer van verdwenen. Herma: „Echt heel jammer vind ik het niet. In de slaapkamers wil ik graag kozijnen van kunststof. Als ons huis een monument zou zijn, mag dat niet. Het voordeel is natuurlijk wel dat je subsidie krijgt. We hebben tot nog toe ieder jaar wat aangepakt. Dan spreid je de kosten. Bovendien vinden wij dat een handige methode. Je moet eerst een poos in een huis wonen om er achter te komen hoe je het het beste kunt veranderen.”
Negatieve kanten van het huis kan het stel niet opnoemen. Wijnand: „Eigenlijk hebben we alle nadelen die er aan dit huis kleefden in de loop van de tijd verwijderd.”