Consument

Kleine metselaar bouwt huis met Brickadoo

Een troffeltje, zakjes poederlijm, houten kozijnen en een berg witte steentjes. Zodra kinderen de inhoud van een doosje Brickadoo zien, krijgen ze zin om een écht huis te metselen. Vijf zakjes cement blijken meer dan voldoende.

Gisette van Dalen-Heemskerk
5 October 2007 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:09

Helemaal gloednieuw is het concept niet. Speelgoedfabrikant SES brengt onder de naam Brix al langer bouwdozen van huizen en winkels op de markt. Toch is Brickadoo -dat vanaf half oktober bij Bart Smit en Top1Toys ligt- een leuke aanvulling op het speelgoedassortiment. Verschil met Brix is namelijk dat gebruikers eerst zelf stenen moeten bakken. Lastige bijkomstigheid is dat ze 24 uur moeten wachten voordat ze verder kunnen spelen. Bij Brickadoo kan het metselen meteen beginnen. Zeker voor jeugdige bouwers is dat wel zo leuk.Een doos Brickadoo bevat een miniatuurtroffel, een bakje om cement in te maken, zakjes poederlijm, een grondplaat, houten kozijnen en gipsen steentjes in allerlei soorten en maten. Als allereerste gaat de poederlijm in het bakje. Een eetlepel water over het witte stof, goed roeren en het cement is klaar. Op het bijgesloten instructieblad staat een duidelijke werktekening. Het bouwen kan beginnen. Steentje voor steentje groeit het huis.

Is het witte gips net geplaatst, dan kunnen de kinderen er nog iets mee schuiven om er een steentje tussen te passen. Na een paar uur staat er echter een solide huis. Zijn de kinderen het bouwwerk na een tijdje zat, dan is het een kwestie van een minuut in het water houden en de steentjes laten weer los. Die moeten 24 uur drogen, waarna de bouwvakker opnieuw een pandje uit de grond kan stampen.

Trots
Rob Slijpen, drijvende kracht achter Brickadoo, ontdekte het educatieve speelgoed vijf jaar geleden op een beurs in Duitsland. De modellen die daar stonden, waren uitgesproken Chinees en niet aantrekkelijk voor de Nederlandse markt. Omdat de ondernemer er toch iets in zag, legde hij contact met de fabriek. Uiteindelijk resulteerde dat vorig jaar in de actie ”Metsel een dorp” voor de hulporganisatie SOS-Kinderdorpen. Consumenten konden bij onder meer de DA-drogist en supermarktketen Super de Boer huizen en winkels aanschaffen. Van de aankoopsom ging een percentage naar een nieuw te bouwen kinderdorp in Guinee-Bissau. De actie was volgens Slijpen een succes. „Vooral op scholen sloeg het aan.”

De hoeveelheid lijm -vijf zakjes per doos- is volgens de ondernemer meer dan voldoende. „Vorig jaar zijn 350.000 kinderen aan de slag geweest met de bouwpakketten. Ik heb welgeteld twee keer de vraag gekregen om een nieuw zakje lijm. Kinderen zijn vaak zo trots op hun bouwwerk dat ze het helemaal niet meer uit elkaar willen halen. Zeker als ze het huis geverfd hebben, mag het niet meer kapot.”

Stratenplan
In het assortiment van Brickadoo zijn dertien verschillende modellen (variërend van nog even invullen … euro tot … euro) opgenomen. In elke doos zit een grondplaat. Hebben de kinderen eenmaal een aantal dozen, dan kunnen ze een echt dorp met een stratenplan namaken.

De dozen zijn volgens de gebruiksaanwijzing geschikt voor bouwvakkers van zes jaar en ouder. Maar ook jongere kinderen dragen graag een steentje bij. Vaders en moeders vinden het vast niet erg om te helpen. Want volgens de site blijft het bouwen leuk „tot je wel 85 bent (of ouder).”

Meer informatie: www.brickadoo.com.

In samenwerking met Brickadoo geeft het Reformatorisch Dagblad vier bouwdozen weg. Interesse? Stuur dan vóór 18 oktober een e-mail naar consument@refdag.nl met in het onderwerpveld het woord bouwdoos. Reageren per briefkaart kan ook: Reformatorisch Dagblad, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn, t.a.v. redactie Economie & Consument.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer