Programmamanager voor Kanaleneiland
UTRECHT (ANP) – De Utrechtse probleemwijk Kanaleneiland krijgt een programmamanager. De gemeenteraad nam donderdagavond daartoe unaniem een motie van de oppositiepartijen aan. De manager moet namens de instanties die zich met de probleemwijk bezighouden de verschillende maatregelen gaan coördineren.
De vier oppositiepartijen VVD, SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht en D66, menen dat alleen een samenscholingsverbod niet voldoende is om de problemen in de wijk op te lossen, maar dat een heel pakket van maatregelen nodig is.Burgemeester Brouwer–Korf gaf toe dat er nog veel moet gebeuren in de wijk. Een samenscholingsverbod is een onderdeel van de oplossing. Ze gaf aan dat enkele maatregelen die in september zijn ingesteld al vruchten afwerpen. Extra activiteiten voor jongeren en inzet van meer agenten op straat hebben volgens de burgemeester al effect. „Dat geeft mij het gevoel dat we deze zaak kunnen gaan winnen. Maar er is een lange adem en een pakket van maatregelen nodig om succes te hebben."
Woensdag kondigde de burgemeester aan dat er in Kanaleneiland vanaf vrijdag een samenscholingsverbod geldt. Dit om de overlast tegen te gaan die een groep van een kleine honderd jongeren veroorzaakt in de wijk. De fracties betwijfelen of de genomen maatregel afdoende is om de straat te ’heroveren’. De partijen vragen zich af of een samenscholingsverbod niet slechts tot een verplaatsing van het probleem leidt.
Vanaf vrijdag zal de politie tot 15 oktober ’samenscholers’ waarschuwen. Daarna pakt de politie overtreders van het verbod op. Na eerste overtreding volgt òf een werkstraf van minstens 15 uur òf een boete van tenminste 200 euro. Bij volgende overtredingen wordt die boete fors verhoogd en is ook hechtenis mogelijk. Het openbaar ministerie behandelt zaken binnen twee weken.