Clinton breekt lans voor schoner milieu
ROTTERDAM - De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft bedrijven, overheden en burgers woensdag opgeroepen „te doen wat mogelijk is” om de uitdagingen van de 21e eeuw op het gebied van klimaatsverandering aan te gaan.
Omgeven door strikte veiligheidsmaatregelen sprak Clinton woensdagmiddag een afgeladen zaal van prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en niet-gouvernementele organisaties toe in het kantoor van projectontwikkelaar OVG in Rotterdam. Eerder woensdag signeerde de oud-president honderden exemplaren van zijn nieuwste boek ”Geef en verander de wereld” in de kelder van de Rotterdamse boekhandel Donner.In navolging van voormalig vicepresident Al Gore trekt Bill Clinton de wereld over om aandacht voor duurzame ontwikkeling, en in het bijzonder voor klimaatsverandering te vragen. Kritiek dat hij als staatshoofd vooral het bedrijfsleven te vriend wilde houden en zich weinig met het thema duurzame ontwikkeling bezighield, wijst de ex-politicus van de hand. „Nu ik niet meer in de regering zit, kan ik veel meer doen - en bovendien aanzienlijk goedkoper.”
„De opwarming van de aarde biedt de grootste mogelijkheid in mijn leven om de wereld op een positieve manier te mobiliseren”, aldus Clinton, die zich met zijn Clinton Global Initiative inzet voor tal van goede doelen. Daarvoor is wel de medewerking van alle sectoren van de internationale gemeenschap nodig, vindt de Amerikaanse ex-politicus. „We kunnen dit probleem alleen aanpakken als we gezamenlijk actie ondernemen. Elke uitdaging vereist een hoge mate van samenwerking. Zelfs de machtigste landen kunnen maar weinig problemen helemaal zelf oplossen, kijk maar naar Irak.”
Het huidige niveau van -westerse- welvaart is niet duurzaam, stelde Clinton. Klimaatsverandering, de groei van de wereldbevolking en de toenemende ongelijkheid tussen rijk en arm vormen stuk voor stuk ingrediënten voor een wereldwijde ramp. „Niemand weet wanneer het onheil zal toeslaan. Maar dat het zal gebeuren, is zeker. De vraag is alleen hoe snel het komt en hoe erg het zal zijn.”
Als de internationale gemeenschap niet snel actie onderneemt, zullen zich „onomkeerbare ontwikkelingen” voordoen, waarschuwde Clinton. Als voorbeeld noemde het voormalige staatshoofd het smelten van de ijskap en de Russische toendra, en het uitsterven van planten- en diersoorten.
Clinton riep opkomende economieën zoals China en India ertoe op een stap over te slaan in hun ontwikkeling. Tijdens de industriële revolutie hebben westerse landen noodgedwongen voor veel vervuiling gezorgd. Met de huidige technologie kan dat echter worden voorkomen, aldus de Amerikaanse oud-president. „We moeten deze landen overhalen deze fase, die voor ons onvermijdelijk was, te passeren.”
Clinton ging gisteren ook uitgebreid in op het terrorisme, dat volgens hem eveneens een bedreiging voor duurzame ontwikkeling vormt. „Terrorisme bestaat al 2000 jaar. Islamitische fundamentalisten hebben dit verschijnsel echter geïnstitutionaliseerd en over de grenzen gebracht. Daarmee is het een wereldwijd probleem geworden. De miljarden die aan de strijd tegen terreur worden uitgegeven, komen nu niet ten goede aan ontwikkeling.”
De Verenigde Staten hebben bepaald geen goede naam als het om maatregelen tegen klimaatsverandering gaat. Washington heeft tot nu toe steeds geweigerd zich aan de afspraken in het Kyotoprotocol, dat voorziet in een reductie van de uitstoot van broeikasgassen, te committeren. Volgens Clinton mag het Amerikaanse volk echter niet worden afgerekend op het beleid van zijn regering. „Veel steden, individuele staten en bedrijven hebben vooruitstrevende projecten opgezet om de klimaatsverandering een halt toe te roepen.”
Vastgoedontwikkelaar OVG, waar Clinton gisteren op bezoek was, maakte bekend dat het bedrijf de komende vijf jaar circa 700 miljoen euro zal investeren in het bouwen van ’groene’ gebouwen. De voormalige president roemde de bereidheid van OVG om voor het milieu zo’n grote stap te zetten.