Buitenland

Musharraf benoemt legerchef

ISLAMABAD - De Pakistaanse president en legerleider Pervez Musharraf heeft dinsdag een voormalig hoofd van de geheime dienst ISI, luitenant-generaal Ashfaq Pervez Kiani, naar voren geschoven om hem op te volgen als legerchef. Bovendien zou Musharraf bereid zijn de macht te delen met de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van oud-premier Benazir Bhutto.

Buitenlandredactie
3 October 2007 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:09
ISLAMABAD – Leden van de Pakistaanse oppositie vernielden dinsdag een verkiezingsbord met daarop een afbeelding van president Pervez Musharraf. Meer dan tachtig parlementariërs van de oppositie dienden gisteren hun ontslag in uit ongenoegen over de deelna
ISLAMABAD – Leden van de Pakistaanse oppositie vernielden dinsdag een verkiezingsbord met daarop een afbeelding van president Pervez Musharraf. Meer dan tachtig parlementariërs van de oppositie dienden gisteren hun ontslag in uit ongenoegen over de deelna

Musharraf ligt al jaren onder vuur omdat hij tegelijkertijd staatshoofd en hoogste militair is. In democratische landen zijn die functies doorgaans gescheiden.Musharraf heeft gezegd dat hij uiterlijk 15 november zal opstappen als militair leider als hij zaterdag wordt herkozen als president. Hij kwam daardoor in aanvaring met de oppositie, die eist dat hij zijn uniform nu al uittrekt. De zaak kwam uiteindelijk voor het hooggerechtshof. Dat bepaalde vorige week dat Musharraf als legerleider mee mag doen aan de verkiezingen.

Meer dan tachtig parlementariërs van de oppositie in Pakistan zijn dinsdag opgestapt. Ze dienden hun ontslag in uit ongenoegen over de deelname van Musharraf aan de presidentsverkiezingen op 6 oktober. Het nieuwe staatshoofd wordt gekozen door het parlement en de provinciale besturen.

De Pakistaanse staatstelevisie liet weten dat volksvertegenwoordigers hun ontslag aanboden aan de voorzitter van het lagerhuis van het parlement. „We dienen ons ontslag in omdat we vinden dat de presidentsverkiezingen illegaal en ongrondwettelijk zijn”, zei parlementariër Liaquat Baloch.

De meeste opgestapte volksvertegenwoordigers zijn lid van islamitische partijen. Ze vormen samen een alliantie die zich sterk maakt voor het herstel van de democratie in het Aziatische land.

Musharrafs opvolger als militair leider, de kettingroker Kiani, leidde van 2004 tot vorige maand de machtige en beruchte ISI. Hij staat bekend als zeer loyaal aan Musharraf en leidde persoonlijk het onderzoek naar twee moordaanslagen op de president.

De minister voor de Spoorwegen, Sheikh Rashid Ahmed, liet dinsdag weten dat Pakistan oud-premier Benazir Bhutto niet gaat vervolgen voor corruptie. Rashid Ahmed is een vertrouweling van president Pervez Musharraf.

Musharraf zou bovendien bereid zijn de macht te delen met de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van oud-premier Benazir Bhutto, als deze bij de parlementsverkiezingen genoeg zetels in de wacht sleept. Dat is woensdag binnen het Pakistaanse kabinet vernomen.

Bhutto heeft de afgelopen maanden met Musharraf onderhandeld over een akkoord over deling van de macht na de verkiezingen. Verwacht werd dat Bhutto een verbond met Musharraf zou aangaan en in ruil daarvoor niet juridisch vervolgd zou worden. Musharraf zou dan profiteren van de grotere legitimiteit die hij daardoor in de ogen van Pakistanen en buitenlandse leiders zou krijgen. Bhutto leidt de PPP sinds 1999 vanuit Dubai en Londen. Ze vertrok uit Pakistan omdat ze was beschuldigd van corruptie.

Dinsdag liet de Pakistaanse regering weten dat Bhutto bij haar terugkeer naar Pakistan niet hoeft te vrezen voor gerechtelijke vervolging, omdat is besloten haar amnestie te verlenen. Alle aanklachten wegens corruptie komen te vervallen.

Bhutto en Musharraf willen de gematigde krachten bundelen om de extremisten van al-Qaida en de taliban in het grensgebied met Afghanistan te verslaan.

Bhutto verblijft in vrijwillige ballingschap. Ze leidt haar Pakistaanse Volkspartij (PPP), die in de oppositie zit, vanuit Londen en Dubai. Over enkele weken wil ze naar Pakistan terugkeren. In de afgelopen maanden heeft Bhutto gesprekken gehad met Musharraf over een mogelijke deling van de macht. Een machtsdeling zou Musharraf in staat stellen weerstand te bieden aan de groeiende oppositie. Een van de voorwaarden die Bhutto daarvoor stelt is dat ze bij terugkeer in eigen land niet voor corruptie wordt vervolgd.

Bhutto vertrok in 1999 uit Pakistan na twee termijnen als premier (1988-1990 en 1993-1996). Ze was door corruptiezaken in opspraak geraakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer