Rapport: ‘Warme’ kerken VS groeien
De evangelische en charismatische kerken in de Verenigde Staten zijn de afgelopen tien jaar aanzienlijk gegroeid. Grote, meer liberale denominaties daarentegen zagen hun ledentallen dalen. Ook kregen ze te maken met vergrijzing, zo blijkt uit het jongste onderzoek van het Glenmary Research Center in Nashville, ”Religieuze gemeenschappen en lidmaatschap”. Het rapport, dat om de tien jaar uitkomt, verscheen dinsdag.
Rooms-katholieke kerken, mormonen, pinkstergemeenten en verschillende kleinere protestantse kerken groeiden het snelst, aldus het rapport. De toename van het aantal leden van rooms-katholieke kerken en pinkstergemeenten is vooral te verklaren uit het grote aantal immigranten uit Latijns-Amerika.
Het ledental van de evangelische Conventie van Zuidelijke Baptisten nam toe met 4,9 procent. Met bijna 20 miljoen leden -andere studies spreken overigens van 16 miljoen- bleef die de grootste protestantse groepering in de Verenigde Staten.
Pinkstergemeenten kregen een gevestigde plaats in het Amerikaanse kerkelijke leven. Vooral mensen uit de middenklasse voelen zich aangetrokken door „de manifestaties van de Heilige Geest”, waaronder het spreken in tongen.
Het snelst groeien de kerken, zo meldt het rapport, die iets van hun leden verwachten: twee à drie per week naar de kerk gaan bijvoorbeeld, en het afzien van make-up of bepaalde kledij. Tegelijkertijd zorgen ze voor een gemeenschapsgevoel onder hun leden of zijn op andere manieren aantrekkelijk. In dat verband wijzen de onderzoekers op de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, de mormonenkerk. In de jaren negentig was dit de snelstgroeiende religieuze organisatie in de Verenigde Staten. Deskundigen menen dat haar groei vooral te danken is aan een zeer intensieve manier van zending bedrijven en een actief gemeenschapsleven.
Het Glenmary-rapport, dat al vijftig jaar verschijnt, kwam tot stand met medewerking van 149 kerkgenootschappen en onderzoeksinstellingen. Volgens David Rozen, directeur van het Hartford Institute for Religious Research, toont de studie aan dat de meeste kerkgangers tegenwoordig op zoek zijn naar een kerk die hun een levensdoel kan geven en de nadruk legt op een emotionele verhouding met God.
Nieuw in de tienjaarlijkse studie is dat cijfers van het aantal moslims in de VS zijn opgenomen: 1,6 miljoen. Omstreden is dit cijfer allerminst: andere rapporten wijzen op een aantal dat varieert van 2 tot 6 miljoen. Volgens de onderzoekers zijn echter vooral de actieve moslims in het cijfer opgenomen, niet de totale Amerikaanse moslimpopulatie.
Faiz Rehman, voorzitter van de Amerikaanse Moslim Raad, stelt dat Amerika ten minste 7 miljoen moslims telt. Dit cijfer is gebaseerd op een onderzoek dat vorig jaar door enkele islamitische groeperingen is uitgevoerd. „Het Glenmary-rapport slaat de plank volkomen mis”, zegt Rehman. „Door moslims naar de zijlijn te duwen, bewijst het Amerika bepaald geen goede dienst.” Toch komen ook andere onafhankelijke onderzoeken, zoals die van het Graduate Center of the City of New York en de American Jewish Community, uit op een aantal dat ligt tussen de 1,8 miljoen en de 2,8 miljoen.