Binnenland

Probleemwijken kunnen leren van derde wereld

DEN HAAG (ANP) – Veel steden in Afrika en Zuidoost–Azië kampen al jaren met dezelfde problemen als de Nederlandse achterstandswijken. Deze wijken kunnen daarom leren van de maatregelen die steden in niet–westerse landen nemen.

1 October 2007 17:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:08

Dat heeft minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie maandag gezegd. „Bij ons staan dezelfde vraagstukken op de agenda. Deze steden hebben expertise ontwikkeld. Ons voordeel is dat wij nu van hen kunnen leren", zegt zij.Tussen de Nederlandse probleemwijken en veel steden in Afrika en Zuidoost–Azië lopen parallellen, zoals een relatief jonge bevolking. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar jongeren de aflopen weken veel overlast veroorzaakten, is 40 procent van de bewoners onder de 24, zegt Vogelaar.

In Afrika hebben landen veel ervaring opgedaan met kleine geldleningen aan startende ondernemers. Doel van deze zogeheten microkredieten is mensen uit de armoede te trekken door hen een eigen bedrijfje te laten beginnen. In Nederland kan deze aanpak ook werken om onder andere allochtone vrouwen uit hun isolement te halen. Het ministerie van Economische Zaken gaat daarom microkredieten inzetten, waarbij mensen in probleemwijken voorrang krijgen.

Andere voorbeelden waarin Nederland kan leren van de aanpak van niet–westerse landen, zijn de sloop en nieuwbouw van huizen, en wapenbezit onder scholieren. „In een land als Zuid–Afrika zijn wapens op school al lang een kwestie. Wij kunnen leren van hun aanpak", stelt Vogelaar.

In de aanpak van de achterstandsbuurten vindt de bewindsvrouw dat het mes aan twee kanten moet snijden. Haar ministerie gaat daarom de steden Kisumu in Kenia en Johannesburg in Zuid–Afrika ondersteunen om de lokale probleemwijken te verbeteren. Vogelaar stelt ontwikkelingsorganisatie Cordaid hiervoor 600.000 euro beschikbaar. Met het geld moet kennis van Nederlandse bedrijven en instellingen in sloppenwijken worden ingezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer