Ophef over beveiliging Hirsi Ali in VS
DEN HAAG – In politiek Den Haag is ophef ontstaan over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali. De Nederlandse overheid wil niet langer opdraaien voor de kosten van haar beveiliging in Amerika. Daarom keerde de oud VVD politica maandag onverwacht terug naar Nederland.
GroenLinks wil in een spoeddebat de vraag aan de orde stellen of de Nederlandse overheid wereldwijd bescherming zou moeten bieden aan Hirsi Ali. De partij vindt zelf van wel.
GroenLinksleider Halsema trekt een vergelijking met de schrijver Salman Rushdie. „Net zoals de Britse overheid in het geval van Rushdie buiten haar landsgrenzen over zijn veiligheid waakt, zou dat ook in het geval van Hirsi Ali kunnen gebeuren. Het gaat in beide gevallen om bedreigde personen die waarschijnlijk nog vele jaren lang overal ter wereld een groot risico lopen en potentieel doelwit van een aanslag blijven.”Hirsi Ali arriveerde maandag onverwacht op Schiphol. Sinds vorig jaar september is ze in dienst van American Enterprise Institute, een conservatieve denktank in Washington. De van oorsprong Somalische zat vanaf 2003 in de Tweede Kamer voor de VVD.
Aanleiding tot haar vertrek was het debat over haar nationaliteit. Toenmalig VVD minister van Vreemdelingenzaken Verdonk had bekendgemaakt dat Hirsi Ali nooit Nederlandse was geweest. Onder druk van de Tweede Kamer kwam ze daarop terug. Maar Hirsi Ali had toen haar Kamerlidmaatschap al neergelegd. Verdonks opstelling leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet Balkenende II.
Hirsi Ali wordt vanwege haar uitlatingen over de islam al jaren bedreigd. Nederland betaalde haar beveiliging in de VS. Per 1 oktober is de financiële steun daarvoor echter gestopt.
De Amerikaanse autoriteiten zelf nemen de beveiliging niet over, omdat zij geen wettelijke mogelijkheden hebben voor bescherming van burgers. Alleen aan oud presidenten en sommige buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders biedt de Amerikaanse overheid bescherming.
Minister Hirsch Ballin van Justitie wil niets zeggen over de kwestie. Zijn voorganger, Donner, had vorig jaar al aangegeven dat er een einde zou komen aan de Nederlandse bemoeienis met Hirsi Ali’s beveiliging. „Elk land draagt zorg voor de veiligheid en benodigde beveiliging van personen die zich op zijn grondgebied vinden”, schreef Donner aan de Kamer.
GroenLinks wil in een spoeddebat met de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst van Binnenlandse Zaken weten of de Nederlandse regering in zeer bijzondere omstandigheden personen toch langere tijd moet beveiligen.
De PvdA en Kamerlid Verdonk steunen GroenLinks. Volgens Verdonk is de beveiliging van Hirsi Ali een zaak van de Nederlandse overheid. Hirsi Ali is bedreigd in Nederland, terwijl ze van haar democratisch recht op vrije meningsuiting gebruik maakte. De overheid moet dan kiezen: terroristen aanpakken of haar burgers beschermen, zo luidt Verdonks redenering.
CDA en VVD zitten niet op een spoeddebat over de beveiliging van Hirsi Ali te wachten.
CDA Kamerlid Van Haersma Buma wees op de unieke, tijdelijke overgangsregeling waarbij Nederland al een jaar lang de beveiligingskosten heeft betaald.
Hij vindt het „nogal vergaand” om van de overheid te verwachten dat ze de kosten van beveiliging van Nederlanders in het buitenland langere tijd op zich neemt.
Ook de VVD, de partij van Hirsi Ali, vindt dat de financiering van beveiliging van Nederlanders in het buitenland niet kan blijven voortduren.