EU–landen strijden tegen drugsboten
LISSABON (ANP) – Een nieuw gezamenlijk hoofdkwartier van Nederland en zes andere EU–landen in de strijd tegen de cocaïnesmokkel blijkt al in de startfase erg succesvol.
In de twee maanden sinds de aanvang van de samenwerking zijn al twaalf acties uitgevoerd tegen schepen met de drugs vanuit Zuid–Amerika. Dat is bekendgemaakt bij de officiële ondertekening van het samenwerkingsakkoord door minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), zondag in Lissabon.Nederland en andere kustlanden bestrijden de cocaïneboten in de Atlantische Oceaan, de zee voor West–Afrika en de Middellandse Zee voortaan via het zogeheten Maritieme Analyse en Operatie Centrum Narcotica (MAOC–N) in Lissabon. In het bureau werken zo’n vijftien contactofficieren, onder wie een uit Nederland.
De samenwerking kan ertoe leiden dat na een Amerikaanse tip een Spaans marineschip en een Franse helikopter samen een Nederlandse drugsboot onderscheppen bij Ierland.
„De praktische samenwerking is het grootste voordeel, ook voor het delen van informatie", zei Hirsch Ballin na de ondertekening. „De hoofdstroom van cocaïne naar Europa is wel bekend: vanuit Zuid–Amerika. Maar de laatste tijd zien we dat het zich verplaatst via West–Afrika, zowel in onze waarneming als die van onze collega’s. Dat betekent dat onderscheppingen ook in deze regio voor ons van belang zijn".
Het nieuwe centrum is geen doublure van Europol in Den Haag, verzekerde de minister. Het zijn vooralsnog zeven landen die hierin samenwerken: Nederland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Groot–Brittannië en Ierland. „De Nederlandse Antillen en de Franse eilanden in de Caraïben horen er nog niet bij, maar dat kan in de toekomst wel gebeuren", zei de minister. „Voor de Antillen hebben we net een ander drugsbestrijdingsverdrag gesloten, het verdrag van San Jose".
Onder meer door het succes van de controles op Schiphol, wijken smokkelaars uit naar andere methoden, zoals schepen. De meeste cocaïne komt Europa binnen over zee. De landen van de Europese Unie onderscheppen daarvan jaarlijks zo’n 100.000 kilo cocaïne, liet de Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) weten. Dat is echter maar een klein deel van de totale smokkel.
Volgens de Verenigde Naties groeit het gebruik van cocaïne in Europa. De EU is nu de grootste afzetmarkt van deze stimulerende drug na de Verenigde Staten.