Binnenland

Zederik kan worden vervolgd in gifzaak

AMEIDE - De gemeente Zederik kan toch worden vervolgd in de jarenlang slepende Ameidese vervuilingszaak. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad die onlangs bepaalde dat de gemeente in deze kwestie geen immuniteit geniet.

Van onze correspondent
28 September 2007 22:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:08

De gemeente tekende vorige week beroep aan tegen een eerdere beschikking van het gerechtshof in Den Haag. Het hof verwierp in het voorjaar van 2006 de uitspraak van de Dordtse rechtbank om de gemeente niet te vervolgen.Het recente arrest van de Hoge Raad houdt in dat de gemeente nu wel degelijk vervolgd kan worden voor het lozen zonder vergunning op oppervlaktewater en het opzettelijk inbrengen van schadelijke stoffen in de bodem.

De juridische strijd is het gevolg van illegale lozingen via een vuiloverstort bij een perceel aan het Aaksterveld in Ameide. Dit leidde tot een jarenlang gevecht tussen de familie en de gemeente. Uiteindelijk verwijderde de familie in 2001 op eigen kosten tientallen tonnen ernstig vervuilde grond uit hun achtertuin.

Behalve de strafzaak van het openbaar ministerie hangt de gemeente nog een civiele procedure boven het hoofd, waarin de Ameidese familie schadeloosstelling eist voor de geleden schade.

Burgemeester F. Koen van Zederik typeert de eventuele vervolging van de gemeente als een „proefproces.” Volgens hem wil het openbaar ministerie testen in hoeverre een gemeente immuun is in dergelijke kwesties. Koen is verbaasd door deze manoeuvre en stelt vast dat het OM „absoluut niet sterk staat.” Persoonlijke consequenties, in de vorm van vervolging van bestuurders of ambtenaren, zijn wat Koen betreft niet aan de orde. „Ik verwacht vrijspraak, maar bij een veroordeling volgt hoogstens een geldboete”, liet hij vrijdag in een regionaal nieuwsblad weten.

De Ameidese familie vindt dat Zederik de impact van de kwestie danig onderschat. Volgens hen is er na de uitspraak van de Hoge Raad van een proefproces geen sprake. „Als men de fout had erkend, was daarmee de kous al lang af geweest. Nu heeft men het proces willens en wetens vertraagd door immuniteit te zoeken.” Dat zorgde er voor dat gemeente en familie de afgelopen jaren herhaalde malen tegenover elkaar stonden voor rechtbanken en onlangs bij de Hoge Raad. De fractieleiders zijn onlangs door burgemeester Koen op de hoogte gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer