Binnenland

Donner: Strikter beleid op Wajong-uitkering

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet onderzoekt of mensen die op jonge leeftijd arbeidsongeschikt zijn geraakt, niet direct op hun 18e jaar een Wajong-uitkering hoeven te krijgen. Minister Donner (Sociale Zaken) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat niet meer alle jonggehandicapten automatisch vanaf hun 18e verjaardag afgeschreven moeten worden voor werk.

28 September 2007 15:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:08

Het kabinet gaat nu onderzoeken of jongeren die ondanks hun lichamelijke of psychische aandoening nog mogelijkheden hebben om te werken, op een latere leeftijd gekeurd kunnen worden op arbeidsongeschiktheid. Daarbij moeten deze jongeren dan wel extra hulp, onder meer op het gebied van scholing en in de nieuwe centra voor jeugd en gezin, krijgen om hun kansen op een baan te vergroten.Uitkeringsinstituut UWV waarschuwde eerder dit jaar voor een opvallende stijging van de Wajong-uitkeringen. Momenteel worden ongeveer 160.000 van dergelijke uitkeringen verstrekt en dat loopt naar verwachting op tot circa 300.000 in 2040. De kosten voor de uitkeringen stijgen deze kabinetsperiode naar schatting van 1,8 miljard in 2006 naar 2 miljard euro in 2011.

Volgens het UWV hangt de toename van de uitkeringen samen met de strengere bijstand, waardoor gemeenten mensen die van jongs af aan een arbeidsbeperking hebben sneller naar de Wajong verwijzen. Bovendien komen meer jongeren met psychische aandoeningen en ernstige gedragsproblemen van het (speciaal) onderwijs af.

Donner kondigde in zijn begroting voor volgend jaar al aan dat hij een duidelijker onderscheid wil maken tussen de mensen die nooit aan de slag komen, omdat ze bijvoorbeeld permanent in een instelling zitten, en personen die wel kansen op werk hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer