Renswoude massaal tegen fusie
RENSWOUDE - De overgrote meerderheid van de inwoners van Renswoude is tegen een fusie met Woudenberg en Scherpenzeel. Met 98,4 procent tegen, bij een opkomst van 83,7 procent, liet de uitslag van het referendum woensdag niets aan duidelijkheid te wensen over.
Slechts 43 van de 2699 stemmers kozen voor een eventuele fusie met de buurgemeenten. Renswoude telt 4469 inwoners. Op 6 november neemt de gemeenteraad een beslissing over de bestuurlijke toekomst van de Utrechtse gemeente.Aanleiding voor het referendum is de opstelling van buurgemeenten Scherpenzeel (Gelderland) en Woudenberg, die al lange tijd voor een fusie zijn. Het argument: de identiteit van de streek is binnen een grotere gemeente beter gewaarborgd en grotere gemeenten kunnen beter voldoen aan nieuwe eisen van het Rijk. De gemeenteraad van Woudenberg neemt vanavond een definitief standpunt in.
Scherpenzeel oordeelt op 4 oktober over de fusieplannen. Nu Renswoude massaal nee heeft gezegd, stemmen het CDA en de fractie Democraten Scherpenzeel/PvdA waarschijnlijk tegen. Met 7 van de 13 zetels is er dan een nipte meerderheid tegen de fusie. Fractievoorzitter F. Mijnten: „Wij zijn altijd voor een fusie geweest, maar tegen een gedwongen huwelijk.”
De raad van Renswoude had de uitslag van het referendum wel verwacht. Fractievoorzitter M. Theunissen van de SGP: „Wij zijn gesterkt in ons standpunt dat een fusie op dit moment nog niet handig is. We zijn goed in staat om alles zelf te regelen. Natuurlijk zullen we wel meer moeten samenwerken met omliggende gemeenten zoals Veenendaal, Barneveld, Leusden en Nijkerk.”
Theunissen sluit niet uit dat een fusie in de toekomst noodzakelijk is om als kleine gemeente het hoofd boven water te houden. „Als het dan echt moet, laten we het dan in één keer goed doen. Door een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg krijg je een gemeente met 26.000 inwoners, terwijl een gemeente van 50.000 à 60.000 wenselijk is. Dat betekent dat we over een paar jaar nog eens zouden moeten fuseren. Dat kost te veel geld en energie.”
Burgemeester K. Schorer vindt de uitslag van het referendum „geweldig. Volgens mij hebben we met deze opkomst een nieuw Nederlands record gevestigd. En een duidelijker uitslag hadden we ons niet kunnen wensen.”
Schorer ziet echter ook wel dat het samengaan van gemeenten een „onvermijdelijke ontwikkeling” is. Hij ziet een oplossing in het vormen van een grote gemeente met daarin lokale bestuurlijke eenheden. „Op die manier kan een deel van het ambtelijke apparaat gewoon in het plaatselijke gemeentehuis blijven en kunnen de grotere zaken in het centrale stadhuis worden geregeld. Tot die tijd kunnen we onszelf prima bedruipen.”
Woordvoerder K. van Tankeren van de provincie Utrecht neemt de uitslag van het referendum voor kennisgeving aan. „Op dit moment loopt er nog geen herindelingsprocedure zoals in de Vechtstreek. Mocht het over een heel aantal jaren zover komen dan zullen we de signalen vanuit de bevolking zeker serieus nemen. Maar stel dat Renswoude op den duur wordt ingeklemd tussen allemaal grote gemeenten, dan verwacht ik dat de behoefte tot fuseren wel zal toenemen.”