Binnenland

Moslimscholen onder de loep

DEN HAAG - Alle islamitische scholen worden de komende tijd aan een nauwgezet onderzoek onderworpen. Op diverse scholen hebben zich de achterliggende tijd problemen voorgedaan.

Onderwijsredactie
26 September 2007 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:08

Tegen Stichting Islamitische Scholen Helmond (SIS Helmond) heeft het ministerie van Onderwijs aangifte gedaan wegens onrechtmatige besteding van subsidie. Het bestuur heeft erkend 130.000 euro onrechtmatig te hebben besteed. Het geld wordt teruggevorderd.Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat de school met een onevenredig groot en duur bestuur werkte. Het ministerie dreigt via de rechter de bestuurders uit hun functie te ontheffen. Verder doet de onderwijsinspectie onderzoek naar de veiligheid op de school.

De Amsterdamse basisschool As Siddieq voldoet niet aan de voorwaarden voor „actief burgerschap en sociale integratie.” Verder kan het bestuur niet duidelijk maken hoe het de toestroom van leerlingen van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA), die eerder dit jaar ondanks protesten van de ouders gedwongen werd haar deuren te sluiten, opvangt. Ook is de medezeggenschap niet op orde. Dijksma dreigt met maatregelen.

Door de komst van de SIBA-leerlingen nam het aantal scholieren toe van 360 tot 880. As Siddieq moet echter aan een aantal extra voorwaarden voldoen om daarvoor geld te krijgen, kondigde Dijksma in juli aan: de klassen mogen niet te groot worden, de kwaliteit van de lessen moet voldoende zijn, de ouders moeten inspraak hebben en de school moet bevoegde leraren aannemen. De Tweede Kamer was niet gelukkig met de overstap van de SIBA-leerlingen naar As Siddieq.

De staatsecretaris zet een terugvordering in gang voor onrechtmatige bestedingen onder voormalige besturen van SIBA. Eerder werd de ex-voorzitter van het bestuur veroordeeld voor fraude met overheidsgeld.

Vorige maand sprak de rechter uit dat SIBA haar docenten een schadevergoeding moet betalen omdat de stichting haar scholen heeft moeten sluiten.

Bij de Stichting Islamitische School (SIS) in Almere, Lelystad en Hilversum heerst een bestuursconflict. Het ministerie van Onderwijs heeft onregelmatigheden in de besteding van overheidsgeld aangetroffen. Zo zijn medewerkers met terugwerkende kracht op de loonlijst geplaatst. Door een betrokkene bij SIS is inmiddels aangifte gedaan. Het bestuur heeft zijn functie neergelegd. Het nieuwe bestuur wil meewerken aan verbeteringen.

Een van de strijdende partijen riep de ouders op hun kinderen thuis te houden. De man stelde verder dat de overige schoolbestuurders banden hebben met de in opspraak geraakte El Tawheedmoskee in Amsterdam.

De onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan bij de Rotterdamse middelbare school Ibn Ghaldoun. Aanleiding was een anoniem signaal van mogelijke onregelmatigheden. Hoewel de uitkomst van het onderzoek nog geheim is, heeft het ministerie naar aanleiding van de bevindingen inmiddels aangifte gedaan.

Den Haag krijgt voorlopig geen islamitische middelbare school, zo werd vorige maand duidelijk uit een uitspraak van de Raad van State.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer