Hoongelach voor Holleeder
AMSTERDAM - Hoongelach viel Willem Holleeder ten deel toen hij maandag bij de rechtbank in Amsterdam stelselmatig betrokkenheid bij de afpersing van Amsterdammer Kees Houtman ontkende. „Holleeder is een leugenaar.”
Verrassend genoeg kwam Holleeder maandag met een bekentenis, zijn eerste in het megaproces. Ja, hij heeft ooit Ad van Hout mishandeld. Dat gebeurde, in Holleeders lezing, na afloop van een kraambezoek in Amsterdam.Holleeder ging op zijn onafscheidelijke Vespascooter langs bij zijn vriendin Maike D., die net was bevallen. Toen Holleeder vóór en ná het 2,5 uur durende bezoek zag dat Ad van Hout rond de woning liep te neuzen, vermoedde hij dat de man hem bespioneerde. „Toen ik hem vroeg wat hij kwam doen, zei Ad dat hij een ballonvaart ging maken. Hij zei dat hij nog maar een paar minuten stond te wachten. Dat was een leugen. In mijn woede heb ik hem een schop gegeven.”
De rechter hield Holleeder de lezing van het slachtoffer voor. Van Hout zegt te zijn geschopt en geslagen nadat Holleeder hem had toegeroepen: „Je loopt me te volgen, hè!” Van Hout hield er gekneusde ribben aan over. Schamper lachend zegt Holleeder daar niks van te geloven. „Als je gekneusde ribben hebt, laat je daar toch naar kijken in het ziekenhuis. Daar is niets van gebleken.”
Holleeder en diens medeverdachte René van D. werden maandag vooral bevraagd op hun vermeende aandeel in de afpersing van Kees Houtman. De Amsterdamse vastgoedondernemer is in november 2005 geliquideerd. Houtman, die zelf ook een crimineel verleden had, sprak met de politie over de afpersing. Onder leiding van Holleeder zou Houtman zeker een miljoen zijn afgetroggeld. Betrokkenen hebben verklaard dat Houtman door alle spanningen de maanden voor zijn dood een „enorme zenuwlijer” was. „Ik word gek van die gasten. Ze willen alleen mijn geld”, verzuchtte de voortgejaagde zakenman.
Met helmen op kwamen de kwelgeesten bij Houtman aan de deur in Amsterdam. Ze eisten 1 miljoen euro. Volgens weduwe Maria Houtman, een belangrijke getuige in het proces, kreeg haar man te horen: „Jij gaat nu betalen. Anders plakken we een plak dynamiet tegen de muur en blazen we je huis en je gezin op.”
Diverse getuigen zeggen dat René van D. en George van Kleef Kees Houtman in zijn eigen woning hebben bedreigd. Holleeder zou zich vlak in hun buurt hebben opgehouden. Van Kleef is enkele dagen na de liquidatie van Kees Houtman in 2005 zelf vermoord.
Holleeder ontkende gisteren bij hoog en bij laag Houtman te hebben afgeperst. Holleeder: „Ik ben niet iemand die zich opdringt in andermans omgeving.” Zijn stugge ontkenningen leverden diverse keren hoongelach op van familie en bekenden van Houtman op de publieke tribune. „Heel leuk verzonnen allemaal.”
Ook René van D. wees de beschuldigingen van de hand. Van D. kende Houtman sinds zijn jeugd en trok veel met hem op. De families gingen met elkaar op vakantie, naar Spanje bijvoorbeeld. „Houtman stortte zijn hart wel eens bij mij uit”, aldus Van D. in plat Amsterdams. „Over aannemers en bouwprojecten.” De ouders van René van D. woonden bij de familie Houtman in de straat. „Ik ga toch niet bij de woning van Houtman lopen schreeuwen? Mijn moeder woont daar vlak in de buurt.”
Niet alleen thuis, ook in café De Hallen in Amsterdam is Houtman zwaar onder druk gezet. Volgens Justitie is het zonneklaar dat Holleeder, René van D. en de broers Mark G. en Richard G., ook wel de brommerbende genoemd, Houtman intimideerden. Zo zou Holleeder in het café met een wapen onder zijn broeksriem hebben gelopen. Holleeder wees de beschuldiging van de hand. „Ik draag nooit wapens. Een treiterteam van de politie houdt me in de gaten. Ik heb al zo veel invallen meegemaakt. Nooit zijn daar wapens gevonden.” Van D. deed de aantijgingen af als „kroegpraat.”
Een van de rechters hield de twee mannen gisteren voor dat hun verhalen lijnrecht tegenover de belastende verklaringen van tal van getuigen staan. „Dat maakt het voor ons lastig”, verzuchtte een van de vrouwelijke rechters.
Kroegbaas Thomas van der Bijl, eigenaar van De Hallen, heeft zeer belastende verklaringen afgelegd tegen onder andere Holleeder. Volgens Van der Bijl, inmiddels ook geliquideerd, zou Holleeder het brein zijn achter de afpersing van Houtman. Holleeder daarover: „Thomas praat al meer dan dertig jaar slecht over mij. Thomas kan heel rancuneus zijn.”