Bizar kunstwerk splijt coalitie Tilburg
TILBURG - In Tilburg is ophef ontstaan over een kunstwerk dat een eigentijdse bewerking is van de lijdensweg van de Heere Jezus. De PvdA neemt het coalitiegenoot CDA kwalijk dat die nu criteria wil opstellen waaraan openbare kunst moet voldoen. De gemeenteraad schoof maandagavond een initiatiefvoorstel van de christendemocraten door naar een commissie.
Aanleiding voor de ophef is het kunstwerk ”Kruisweg” van de Tilburgse striptekenaar Jeroen de Leijer en voormalig stadsdichter Nick J. Swarth. Het duo werkt op dit moment aan een „eigentijdse bewerking van de lijdensweg” van Jezus met vrouwen in -of zonder- bikini en hamburgertenten langs de route. Ook wordt Gods Zoon afgebeeld in wielertenue.De gemeentelijke commissie die oordeelt over kunst in de openbare ruimte stond positief tegenover deze postmoderne vertolking van de kruisweg. Om die reden verleende de gemeente in een eerder stadium 50.000 euro subsidie. Het is de bedoeling dat het kunstwerk komend jaar te zien is in het Tilburgse theater De Vorst.
Volgens het CDA voelen veel rooms-katholieke Tilburgers zich echter gekwetst door het kunstwerk. CDA-raadslid Van den Tillaart noemt afbeeldingen die te zien zijn geweest in het Brabants Dagblad zowel wat beeld als tekst betreft kwetsend. „Het kan natuurlijk niet zo zijn dat gemeentelijke subsidies worden verstrekt aan kunst die nodeloos kwetsend is voor een grote geloofsgemeenschap. Is het nu echt nodig dat een gemeentelijke subsidie wordt aangewend om dergelijke provocerende projecten te ondersteunen en dan ook nog in de openbare ruimte tentoon te stellen?”
De CDA-fractie denkt dat de commotie en ophef niet te overzien zou zijn geweest als geloofsuitingen van de islam gebruikt zouden zijn in een door de gemeente gesubsidieerd kunstproject.
Samen met de VVD, D66 en drie lokale partijen dienden de christendemocraten maandag een voorstel in om voortaan criteria te stellen voor subsidiëring van kunst in de openbare ruimte. Op dit moment huldigt het college -bestaande uit CDA en PvdA- het zogenaamde Thorbeckeprincipe: de overheid bemoeit zich niet met de inhoud van de kunst.
Daar zijn de indieners van het initiatiefvoorstel het niet mee eens. „Wij respecteren zonder voorbehoud het recht van kunstvrijheid. Respect voor kunstvrijheid kan echter niet zo ver gaan dat de overheid ook alle vormen van kunsttoepassing die openbaar toegankelijk zijn, zou moeten subsidiëren.”
Het voorstel stuit op forse kritiek van de PvdA. Raadslid Van Trier trekt zelfs de vergelijking met de praktijken van al-Qaida. „Laat duidelijk zijn dat het hier dus om censuur gaat. Het monddood maken van iemand met een andere visie. De actualiteit laat nu zien dat er een fatwa wordt uitgeroepen over de Deense cartoonist die het gezicht van de profeet van het lichaam van een hond voorzag. Ik ben erg benieuwd in hoeverre het CDA al-Qaida principieel gelijk geeft. Het CDA vindt immers dat een groepering die zich gekwetst voelt het recht heeft om in te grijpen in de kunst?”
Volgens de PvdA’ster wil het CDA met het initiatiefvoorstel terug naar het oude conservatisme. „Ik zou bijna zeggen dat ze terug wil naar de fundamentalistische waarden van die partij: ”Wij bepalen wat goed is voor de burger en wij bepalen ook wat aanstootgevend is en wat niet”. Het CDA vindt dat een groepering die zich gekwetst voelt het recht heeft om in te grijpen in de kunst. „Maar zelfs in Staphorst wordt deze discussie niet gevoerd.”
De kloosterordes van Brabant hebben inmiddels ook bezwaar aangetekend bij de gemeente. Het initiatiefvoorstel van het CDA kwam maandagavond met het oog op de benodigde tijd voor een goede discussie niet aan bod, maar werd doorgeschoven naar een commissievergadering voor kunst en cultuur.