VS zetten omstreden Blackwater weer in
WASHINGTON/BAGDAD (ANP) - Ondanks oppositie van de Iraakse premier Al-Maliki heeft het grote Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater zijn werkzaamheden in Bagdad weer gedeeltelijk hervat. Afgelopen week raakte het particuliere bedrijf ernstig in opspraak door een wilde schietpartij, waarbij veel onschuldige burgers zouden zijn omgekomen.
De inzet van Blackwater, in opdracht van de Amerikaanse overheid, is volgens Amerikaanse media nu beperkt tot het bewaken van bepaalde „essentiële” transporten van functionarissen, ook weer buiten de Groene Zone in Bagdad. In dat deel van de stad staan onder meer regeringsgebouwen en de Amerikaanse ambassade. De laatste had naar aanleiding van de schietpartij bepaald dat diplomaten vooralsnog de zone niet mochten verlaten.De Iraakse eerste minister riep woensdag de Amerikaanse autoriteiten op de firma te vervangen. „Deze misdaad heeft binnen de regering en bij het volk veel haat gewekt tegen Blackwater”, zei hij.
De Iraakse regering heeft nieuwe wetgeving in de maak die enerzijds beoogt om buitenlandse bedrijven als Blackwater te vervangen door Iraakse, en anderzijds om een einde te maken aan de feitelijke juridische immuniteit van medewerkers van buitenlandse beveiligingsbedrijven. Die vallen niet onder het Amerikaanse militaire recht en op grond van een bepaling van de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak uit 2004 zijn ze ook niet te vervolgen op basis van de Iraakse wet. Bagdad wil dat nu veranderen.
Exacte cijfers zijn er niet, maar schattingen van Amerikaanse media gaan uit van zeker 25.000 tot mogelijk zelfs bijna 50.000 particuliere beveiligers uit landen als de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Nepal, Chili, Oekraïne, Israël en zelfs Fiji. Naar verluidt zijn er momenteel ongeveer 180 beveiligingsbedrijven actief in het Arabische land, die vrijwel allemaal zonder formele vergunning werken.
De „particuliere legertjes” vormen een belangrijke pijler onder het Amerikaanse beleid in Irak. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak gistermiddag de hoop uit dat Irak geen nieuwe regels invoert zonder overleg of coördinatie vooraf met de VS. „Het is hun land, ze kunnen uiteraard invoeren wat ze willen, maar enige vorm van overleg zou gewenst zijn.”
Het dodental van het Blackwaterincident van zondag, dat nog onderwerp is van officiële onderzoeken, zou overigens veel hoger liggen dan tot nu toe werd aangenomen. Zeker 28 burgers verloren volgens de Iraakse autoriteiten het leven, meldde de Britse krant The Independent gisteren. Eerder was sprake van zeker elf burgerdoden.
Het dagblad maakte een reconstructie van het bloedige incident en komt naar eigen zeggen tot een heel andere lezing dan die van Blackwater en zijn opdrachtgever, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens ooggetuigen -zowel burgers als politie- schoten de beveiligingsbeambten in het wilde weg, zonder dat er sprake was van echte dreiging. Blackwater houdt het op een daad van zelfverdediging na een gerichte aanval van rebellen.