Libanese politicus Ghanem begraven
BEIROET - Het Libanese parlementslid Antoine Ghanem, die woensdag samen met zes anderen bij een bomaanslag om het leven kwam, is vrijdag onder grote belangstelling begraven.
Een massale begrafenisstoet met de kisten van Ghanem en die van zijn chauffeur en lijfwacht, die eveneens bij de aanslag waren omgekomen, trok door Beiroet, gadegeslagen door duizenden mensen.Veel scholen, universiteiten en bedrijven in christelijke wijken bleven gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag dicht, nadat de regering had opgeroepen tot een dag van nationale rouw.
De kisten werden door een zee van Libanese vlaggen naar het district Furn al-Sheback gedragen, waar de parlementariër een groot deel van zijn achterban had. In de nabijgelegen Sacré-Coeurkerk hadden zich verscheidene leden van het parlement verzameld, die samen met de familie de dienst bijwoonden.
Ghanem is de achtste prominente anti-Syrische politicus die in Libanon is vermoord sinds 2005. De aanslag komt op een gevoelig moment, omdat het parlement volgende week stemt over een opvolger voor de huidige pro-Syrische president Emile Lahoud.
De leider van Ghanems christelijke Falangepartij, oud-president Amin Gemayel, riep christelijke parlementariërs gisteren op om de presidentsverkiezing hoe dan ook doorgang te laten vinden, omdat anders een machtsvacuüm dreigt. Hij veroordeelde de impasse om het presidentschap en zei dat deze was bedoeld om „een einde te maken aan de leidende rol van christenen.”
Veel Libanezen vrezen dat de kwestie over het presidentschap de regering op kan breken, waardoor twee rivaliserende regeringen ontstaan. Gemayel zei verder bang te zijn dat de langdurige crisis tussen de westers georiënteerde regering en de door Hezbollah geleide oppositie zou leiden tot verdeling onder de bevolking.
Anti-Syrische parlementariërs beschuldigen Damascus van de aanslag en hebben de internationale gemeenschap om hulp gevraagd voor wat zij een „nieuwe oorlog” van de kant van Syrië noemen om Libanon te ondermijnen. Syrië heeft elke betrokkenheid bij de moorden en aanslagen ontkend.