„Referendum Utrecht is poppenkast”
UTRECHT- De gemeenteraad van Utrecht houdt donderdag een spoeddebat over het burgemeestersreferendum. Leefbaar Utrecht heeft het debat aangevraagd omdat het referendum volgens de fractie dreigt uit te lopen op een „poppenkast.”
Een woordvoerder van de gemeente deelde vrijdag mee dat het spoeddebat op 10 oktober wordt gehouden. Leefbaar Utrecht vindt dat de inwoners van de Domstad geen echte keuze wordt geboden nu ze kunnen stemmen op twee PvdA-kandidaten. Het gaat om Pans, directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Wolfsen, lid van de Tweede Kamer.De kandidaten zijn ongelijkwaardig, vindt Leefbaar Utrecht-fractievoorzitter Oldenborg. „Pans heeft laten weten dat hij niet uit zichzelf heeft gesolliciteerd, maar dat de PvdA bij hem heeft aangedrongen om mee te doen. Dat komt niet sterk over. Wolfsen is bovendien al een week bezig met campagnevoeren; Pans heeft gisteren voor het eerst een borrel georganiseerd. Ook dat getuigt niet echt van ambitie.”
Oldenborg vindt het referendum „een beschamende poppenkast” en wil in het spoeddebat voorstellen alle voorbereidingen voor het referendum direct te stoppen. „Er is in totaal 8,5 ton mee gemoeid. Dat geld kan beter worden besteed. Twee kandidaten van de PvdA vind ik sowieso al geen keuze. Dat komt erop neer dat je mensen laat kiezen tussen twee pakjes margarine die een verschillende verpakking hebben.”
Volgens Oldenburg kan Pans’ tegenkandidaat Wolfsen het beste worden aangewezen als burgemeester. „Zo besparen ze heel veel belastinggeld uit. Met dat uitgespaarde geld zou de gemeente iets tastbaars kunnen doen, zoals een park of een brug opknappen.”
De kritiek op de beperkte keuze noemden beide kandidaten al vanaf het begin af aan gerechtvaardigd. Voor beiden is het echter geen reden om af te zien van de mogelijkheid burgemeester van Utrecht te worden. Wolfsen zei eerder dat deze situatie de uitkomst is van het proces zoals dat in Utrecht is afgesproken.
Pans vindt de keuze tussen twee PvdA’ers niet handig, omdat het mensen de indruk geeft dat er weinig te kiezen valt. „Toch zijn wij wel degelijk heel verschillende personen. Het referendum niet door laten gaan is niet verstandig. Dat beperkt de keuzemogelijkheid nog verder.”
De woordvoerder van Wolfsen bevestigt dat de kandidaten erg verschillend zijn. „Over het spoeddebat is Wolfsen heel duidelijk. Dat is een beslissing van de gemeenteraad en dat is verder prima. Wij willen gewoon campagne voeren.”
Utrecht treft inmiddels voorbereidingen om het burgemeestersreferendum met potlood en stembiljet te houden. Maandag valt daarover een beslissing. Woordvoerders van de gemeente hebben dat gisteren gezegd na afloop van een kort geding tegen het gebruik van de stemcomputer.
De gemeente meldde zich gisteren als belanghebbende bij de rechter om hem te overtuigen van de noodzaak van een snelle beslissing. Tegen de zin van de gemeente besloot de rechtbank pas op 1 oktober uitspraak te doen. Het burgemeestersreferendum is negen dagen later, op 10 oktober. Het kort geding was aangespannen door de actiegroep ”Wij vertrouwen stemcomputers niet”. Oprichter Rop Gonggrijp meent dat de stemmachine van fabrikant Nedap onterecht is goedgekeurd en niet geschikt is voor gebruik tijdens het referendum.