Protestantse lied in bij pausreizen
Bij misvieringen en andere massaoptredens van de paus worden in toenemende mate protestantse liederen ten gehore gebracht. Dat schrijft de Spaanse arts Manuel Suárez, lid van het bestuur van de Protestantse Raad van Galicië.
Suárez, die zijn hart lucht op de internetsite van het Spaanse protestantse persbureau ICPress, geeft twee voorbeelden van typisch protestantse liederen die tegenwoordig worden gezongen bij massaoptredens van de paus. Allereerst ”Oh, happy day!”, het lied dat de blijde dag bezingt „waarop Jezus mijn zonden wegnam.” Dat lied heeft alles te maken met een bepaald moment waarop een zondaar bewust zijn toevlucht neemt tot Jezus als zijn Zaligmaker. Dat is onbestaanbaar, aldus Suárez, met het rooms-katholicisme. „Daar word je immers zalig omdat je bij de kerk hoort, iets wat je ouders voor je beslisten bij de doop.” Een persoonlijke bekeringservaring wordt niet vereist.
Het andere lied is het Schotse ”Amazing grace”, een lied waarin wordt bezongen dat de goede werken niet bijdragen tot de zaligheid. De „verwonderende genade” van Jezus en het persoonlijk geloof waren voldoende voor de redding van een „wrak dat verloren was maar gevonden werd.” Toen het protestantisme het ”alleen door het geloof” en ”alleen uit genade” herontdekte, wees de RK-Kerk dat resoluut af als ketterij, zo brengt Suárez in herinnering.
Het lijkt het Vaticaan weinig te deren wat de oorsprong van deze muziek is, zo vervolgt de protestantse arts. „Als de liederen muzikale zeggingskracht hebben en inwerken op de emoties, mensen ertoe brengen terug te keren in de schoot van de Moederkerk, dan zal de Kerk van Rome zich niet druk maken om de inhoud van het gezongene.”
De pausreizen worden door de rooms-katholieke hiërarchie met uitgekiende strategie gepland, aldus Suárez. Het bevreemdt hem dan ook niet dat een van de grote doelen tijdens het recente pauselijke bezoek aan Latijns-Amerika de heiligverklaring van een inlandse geestelijke was. „Het Vaticaan is gealarmeerd door de spectaculaire groei van het protestantisme in Latijns-Amerika. Het ziet dat tienduizenden rooms-katholieken protestants worden. De groei is vooral onder de inlandse bevolking opvallend.” Naar de mening van Suárez is de bekering tot het protestantisme van veel inlanders in de Mexicaanse regio Chiapas een van de redenen waarom zij momenteel onderdrukt worden.