Economie

Rabobank kraakt rijksbegroting

UTRECHT - De Rabobank heeft stevige kritiek op de financiële onderbouwing van de door het kabinet gepresenteerde rijksbegroting. De bank noemt de investeringsagenda, die oploopt tot een bedrag van 7 miljard euro in 2011, „ambitieus van toon”, maar „hapsnap gefinancierd” en „rommelig.”

Redactie economie
20 September 2007 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

Volgens hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank heeft het kabinet „al het vlees van de botten geschraapt” om zijn uitgavenplannen te bekostigen. „De financiering is rond, maar er zijn geen duidelijke keuzes gemaakt. Hiermee creëert het kabinet het beeld van begrotingsdiscipline, maar komt de echte test pas bij tegenvallers.”Boonstra is er daarom niet van overtuigd dat het beoogde structurele overschot van 1,1 procent in 2011 „zonder meer gehaald gaat worden.”

Omdat veel financiële middelen in de begroting volgens de Rabobank „hapsnap bijeen zijn geschraapt”, verwacht de bank dat dit „tijdens de rit tot spanningen zal leiden.” Volgens Boonstra is de kans hierop extra groot nu minister Bos van Financiën is afgestapt van de gewoonte om de economische groei behoedzaam te ramen en in plaats daarvan rekent met een meer realistisch scenario.

Bij een lagere economische groei dan geraamd, ontstaan hierdoor sneller gaten in de begroting die gevuld moeten worden. Volgens de bank is een dergelijk beleid niet verstandig, zeker nu de onzekerheden groter zijn dan normaal vanwege de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt en de onrust op de financiële markten die daarvan het gevolg is.

Omdat daarnaast de economische groei al over zijn top heen is en de olieprijs een recordhoogte noteert, vormt dit een reëel risico op tegenvallers. Boonstra: „De vraag is of het kabinet er dan voor kiest om pijnlijke maatregelen te nemen of dat hij de makkelijke weg kiest en het overschot laat varen.”

Daarnaast vindt de bank dat er al „flink geschraapt is om de begroting rond te krijgen.” Het kabinet zou alle zogeheten quick wins al hebben verbruikt, onder meer doordat „te elfder ure” de koopkracht voor ouderen en minima moest worden gerepareerd, wat volgens de Rabobank over de gehele kabinetsperiode genomen zo’n 1,5 miljard euro kost.

De door het kabinet genomen maatregelen om mensen met een topinkomen zwaarder te belasten, noemt de bank „symboolpolitiek.” Het kabinet wil het huurwaardeforfait verhogen voor huizen met een waarde boven 1 miljoen euro. Daarnaast is de aftrek van de pensioenpremie straks beperkt tot een inkomen van 185.000 euro.

De plannen raken volgens Rabobank „slechts een kleine groep mensen en dragen daardoor ook niet wezenlijk bij aan de overheidsfinanciën.” Door het huurwaardeforfait te verhogen, ontstaan er volgens Rabobank wel „willekeurige grenzen”, die in de toekomst verschoven kunnen worden.

Door een voortdurende inflatie zou daarnaast een steeds grotere groep mensen door de maatregelen getroffen kunnen worden. „Als bijvoorbeeld de gemiddelde huizenprijs de komende 17 jaar net zo veel stijgt als in de afgelopen 17 jaar, dan is de modale koopwoning tegen die tijd al meer dan 1 miljoen euro waard.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer