Buitenland

Anti-Syrisch parlementslid komt om bij aanslag

BEIROET - Een bomaanslag in een oostelijke, christelijke voorstad van Beiroet heeft woensdag een regeringsgezinde parlementariër en zes anderen het leven gekost. Er vielen twintig gewonden.

Buitenlandredactie
20 September 2007 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:07
BEIROET – Militairen en politieagenten inspecteerden woensdag de ravage na de bomaanslag op een christelijke parlementariër in een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. Antoine Ghanem is de achtste Libanese politicus die sinds 2005 om het leven is
BEIROET – Militairen en politieagenten inspecteerden woensdag de ravage na de bomaanslag op een christelijke parlementariër in een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. Antoine Ghanem is de achtste Libanese politicus die sinds 2005 om het leven is

Het doelwit van de aanslag was de 64-jarige Antoine Ghanem, een lid van de christelijke Falangepartij, zeiden veiligheidsfunctionarissen. De radiozender Stem van Libanon, eigendom van de Falangepartij, bevestigde de dood van Ghanem. Wie de andere slachtoffers waren was nog niet bekend.De aanslag van woensdag vond plaats tijdens de avondspits in Sinn al-Fil, een christelijke buitenwijk van Beiroet met veel kantoren en winkels. Ghanems auto werd tot ontploffing gebracht op een druk kruispunt omgeven door winkels en appartementsgebouwen.

Ghanem is de achtste prominente anti-Syrische politicus die in Libanon is vermoord sinds 2005. Drie van de acht zaten in het parlement voor de regeringspartij, zodat die haar meerderheid heeft zien slinken. Het Libanese parlement moet tussen 25 september en 24 november een nieuwe president kiezen. Maar om de verkiezing grondwettelijk te maken, moet er een quorum van twee derde aanwezig zijn. Is er geen quorum -door een boycot van de oppositie, of doordat politici uit angst voor hun leven uit het parlement wegblijven-, dan dreigt Libanon in een levensgevaarlijk machtsvacuüm te belanden.

Waarnemers menen dat de aanslag verband houdt met deze verkiezingen. Libanese parlementsleden beschuldigden direct Syrië ervan achter de aanslag te zitten. Damascus wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze aanslagen op Libanese politici die tegen Syrië zijn. Zo wordt Damascus ervan verdacht achter de moordaanslag op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri van twee jaar geleden te zitten.

Hariri werd met 22 anderen door een enorme bom opgeblazen, nadat hij de Syrische inmenging in de Libanese politiek had bekritiseerd. Syrië moest vervolgens zijn leger uit Libanon terugtrekken. Vorig jaar stierf een partijgenoot van Ghanem, Pierre Gemayal, zoon van oud-president Amin Gemayal, door een aanslag.

Niettemin veroordeelde Syrië woensdag de bomaanslag als een „criminele daad.” Internationaal werd met afschuw gereageerd op de aanslag op Ghanem. Zo veroordeelden de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten de aanslag.

Ook Nederland betreurt het nieuwe geweld, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie weten. Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om conclusies uit de aanslag te trekken, omdat de daders nog niet bekend zijn.

Nederland buigt zich nog over een verzoek van de VN om in Den Haag plaats te bieden aan het Hariri-tribunaal. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei deze zomer nog te verwachten dat dit zou lukken. Het Hariri-tribunaal moet verdachten van de moordaanslag op de de ex-premier berechten.

  • Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer