Binnenland

Willem Holleeder in het nauw

AMSTERDAM - Zeggen getuigen dat hij intimiderend overkwam? „Onzin”, reageerde Willem Holleeder maandag bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. „Ik ben van nature gewoon aardig. Ik probeer juist extra beleefd te zijn.”

J. Visscher
18 September 2007 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

Miljoenen euro’s zou zakenman John Wijsmuller hebben moeten afstaan. De rijke vastgoedhandelaar geldt als een van de slachtoffers van de afpersingsbende van Willem Holleeder. De afgetobde en voortgejaagde Wijsmuller was zo ten einde raad, dat hij zelfmoord zou hebben overwogen.Was Willem Holleeder betrokken bij de vermeende afpersing?

„Ik weet niets van afpersing”, bezwoer de Heinekenontvoerder maandag bij herhaling.

Holleeder gaf toe dat hij wel eens een pakketje afleverde ten kantore van Wijsmuller. „That’s all.” Was Holleeder intimiderend, zoals medewerkers van het kantoor beweren? „Wat een onzin. Ik word hier zo flauw van. Ik kom vanwege mijn gezicht misschien stug over, maar ik ben gewoon aardig.” Als „boodschappenjongen van Endstra” noemde hij bij voorkeur alleen zijn voornaam. „Mensen hebben natuurlijk moeite met mijn verleden”, aldus Holleeder, doelend op zijn reputatie als ontvoerder van Heineken.

Holleeder leek bij sommige vragen van de rechtbank behoorlijk in het nauw te komen. Zo heeft een getuige met stelligheid verklaard dat Holleeder John Wijsmuller sommeerde met een geldlening over de brug te komen. De getuige was daar zelf bij. Holleeder wees de belastende verklaring van de hand. „Dit is toch te gek voor woorden. Ik word gek van die getuige.”

Holleeder beweert Senol T., een gewelddadige Turk die ook verdacht wordt van afpersing van Wijsmuller, nauwelijks te kennen. Waarop de rechtbank Holleeder erop wees dat hij wél wist dat Senol T. in een gepantserde auto rondreed. Hoezo nauwelijks kennen?

Volgens een getuige zou Willem Holleeder tegen iemand die kennelijk in het afpersingscomplot zat, gezegd hebben dat ze Wijsmuller voorlopig met rust moesten laten, omdat justitie bewijs aan het verzamelen was. Holleeder beweerde andermaal dat hij niets met de afpersing van de zakenman te maken heeft.

Opmerkelijk was ook dat Holleeders bewering dat hij Dino S. oppervlakkig kent. „Ik heb wel eens een broodje met hem gegeten.” Tegenover de recherche omschreef Endstra Dino S. als de geweldsman van Holleeder. S. zou de „koning van de onderwereld” zijn. S. is nog altijd voortvluchtig. In juli 2003 werd Holleeder gearresteerd in het bijzijn van Dino S. en de Turk Senol T. Allen bleken een geheime bergplaats in de auto te hebben. Bij Dino S. en Senol T. lagen er wapens in.

Aanklager Plooy liet blijken zijn twijfels te hebben bij de verklaringen van Holleeder. Zo stelt Holleeder dat Willem Endstra nooit tegenover hem is begonnen over de benarde positie van Wijsmuller, terwijl Endstra daar in zijn achterbankgesprekken met de recherche juist honderduit over sprak. Plooy: „U zegt dat u tot het eind van het leven van Endstra een goede vriend van hem was, met wie u bij wijze van spreken 24 uur per dag optrok. Hoe kan het dan dat Endstra u niets vertelde dat zijn collega Wijsmuller zwaar in problemen verkeerde? Ik vraag me af of Endstra wel de goede vriend van u was, zoals u beweert.”

Waarop Holleeder reageerde: „U moet zich afvragen of Endstra op de achterbank de waarheid sprak.”

Holleeder kondigde maandag aan dat hij gaat aantonen dat Willem Endstra in het keukentje van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam gesprekken met schuldeiders (criminelen) op een band opnam. Holleeder beluisterde naar eigen zeggen die opnames na afloop, om Endstra van adviezen te voorzien.

Holleeder wil de banden, die hij in bezit zegt te hebben, niet afstaan. Noch aan de nabestaanden van Endstra, noch aan het openbaar ministerie. „Dan zou ik andere mensen belasten. Dat wil ik niet. Ik zit hier voor mijn eigen zaak.” Wel kondigde hij aan tijdens het proces delen van de bandopnames af te zullen laten draaien.

John Wijsmuller is voor donderdag opgeroepen als getuige. Zelf heeft de vastgoedhandelaar nooit aangifte gedaan van afpersing. Justitie vermoedt dat hij bang is voor wraak uit de onderwereld. Ook bestaat het vermoeden dat hij zich frequent inlaat met duistere activiteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer