Binnenland

„Ieder dorp kent zijn eigen slooproute”

DIRKSLAND - Het anonieme melden is een nieuw wapen in de strijd tegen de hand over hand toenemende vernielingen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, zegt SGP-burgemeester S. Stoop van Dirksland. „De bereidheid om aan te geven is in onze dorpen tot nu toe laag.”

Niek Stam
18 September 2007 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

Er zitten twee kanten aan het anonieme aangeven, geeft burgemeester Stoop aan. En beide pakken voordelig voor hem uit. „Mensen zullen nu sneller bereid zijn om aangifte te doen. Het voordeel is bovendien dat men elkaar hier goed kent, en herkent. Zo kun je iemand sneller aanhouden.”De vernielingen nemen dit jaar hand over hand toe in zijn gemeente. Voor de eerste helft van dit jaar staat de teller al op 300. Stoop: „Toch lopen die cijfers niet ver uiteen met de rest van de regio Rotterdam-Rijnmond, helaas. De burgemeesters zijn het er over eens: dit rijst de pan uit.”

Eén ding viel hem wel op: „Dat de aangiftebereidheid van inwoners in mijn gemeente erg laag ligt. Dat is ook wel te verklaren. In een kleine gemeente, zoals Middelharnis, Dirksland, Oostflakkee en Goedereede, kennen mensen elkaar al snel. Dan staan ze niet te trappelen om aangifte te doen onder naam. Voor je het weet heb je dan ineens ruzie met je buurjongen, die de dader was, of met een familielid.”

De vier dorpen van Goeree-Overflakkee kennen volgens Stoop allemaal hun eigen ”slooproute”: Straten waar het ieder weekend weer raak is. Daar moet het nieuwe melden een einde aan maken. De eerste berichten zijn hoopvol, volgens Stoop: Laatst had iemand een beloning uitgeloofd voor meldingen rondom vernielingen. Naar aanleiding van wat er toen binnenkwam, hebben we 67 vernielingen opgelost, die door een groepje van maar tien jongeren waren gepleegd.”

Zitten de vernielingen in de volksaard?,/i>

„Dat denk ik niet. Alcohol speelt wel een belangrijke rol.”

Moet u niet de uitgaansgelegenheden eens verantwoordelijk gaan houden voor de vernielingen?

„Dat doe ik ook. Maar hun verantwoordelijkheid gaat niet verder dan zo’n 50 meter rond de gelegenheid. Als er verderop een bushokje in elkaar wordt getrapt, kan ik natuurlijk moeilijk bewijzen dat zij daar direct verantwoordelijk voor zijn.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer