Economie

Looneis 1 procent hoger dan inflatie

De looneis voor komend jaar komt uit op maximaal 3,5 procent. Met dat naar eigen zeggen „voorzichtige” percentage zet de vakbeweging 1 procent hoger in dan de verwachte inflatie. De werkgevers spreken van een „onverantwoorde” eis.

Redactie economie
16 September 2002 15:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Vakcentrale CNV werkt komend seizoen opnieuw met een bandbreedte. „De ervaringen zijn zodanig dat we dit principe definitief in de nota hebben opgenomen”, zei CAO-coördinator R. van Splunder maandag. De ondergrens van de looneis bedraagt ditmaal 2,25 procent.

Een addertje onder het gras vormt de voorgenomen afschaffing van de spaarloonregeling. Als na het najaarsoverleg tussen kabinet en sociale partners blijkt dat deze spaarvorm definitief sneuvelt, behoudt het CNV zich het recht voor de bandbreedte te verruimen. Van Splunder: „Het afschaffen van het spaarloon betekent een gemiddelde daling van de koopkracht met 3 procent.”

Wat van de weeromstuit betekent dat het CNV wel eens met looneisen van 6,5 procent zou kunnen komen. Toch is bij de vakcentrale zoveel realiteitszin aanwezig dat de bovengrens van de bandbreedte van 3,5 procent niet naar dit percentage wordt opgekrikt. „Dan kan het wel eens heel lastig worden dit percentage omlaag te krijgen”, zei Van Splunder.

De FNV ziet weinig in het drukmiddel van het CNV. CAO-coördinator H. van der Kolk zei maandag het onverstandig te vinden via een „volstrekt irreële verhoging van de contractlonen de schade te beperken die door Den Haag is geleden.” Hij voegde daaraan toe dat de vakcentrale wel zal pogen zo veel mogelijk binnen te halen. De FNV zet in op een looneis van maximaal 3,5 procent. Daar overheen komt nog eens „ten minste” 0,5 procent voor andere arbeidsvoorwaarden.

Nederlands grootste vakcentrale stelt vast dat de politieke wind uit een andere hoek waait. De discussie over de titel van de arbeidsvoorwaardennota duurde langer dan het vaststellen van de looneis, maar het resultaat mag er zijn. ”Tegen de wind in”, heet het document. Van de Kolk: „We zullen ons op alle plekken en in alle overlegsituaties waar dat mogelijk is, meer gaan profileren.”

De werkgevers reageerden op de plannen door de looneisen onverantwoord te noemen. Bedrijven zouden de hogere loonkosten alleen kunnen betalen door meer werknemers te ontslaan. Nederlandse bedrijven verkeren al in een slechtere concurrentiepositie door hogere kosten, beklemtonen beide ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Minister De Geus (Sociale Zaken) zei ervan uit te gaan dat de looneis kan worden bijgesteld in het licht van het sociaal akkoord. Daarover praten kabinet en sociale partners dit najaar. Premier Balkenende bepleitte enkele weken terug een loonsverhoging van niet meer dan de inflatie. Het kabinet wil de verhoging van de ambtenarensalarissen in elk geval tot dat niveau beperken.

De inzet voor volgend jaar ligt lager dan de inzet voor het lopende jaar 2002. FNV, CNV en Unie MHP eisten voor CAO’s dit jaar maximaal 4 procent. De uitkomst van de onderhandelingen was gemiddeld 3,3 procent in de CAO’s die tot en met juni werden afgesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer