Binnenland

Onrust rond jaarwisseling onderschat

APELDOORN - De onrust tijdens de jaarwisselingen concentreert zich in de zogenaamde biblebelt en in sommige wijken van de grote steden. De Politieacademie spreekt van een „serieus en structureel probleem.”

Van onze verslaggever
17 September 2007 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

De Politieacademie in Apeldoorn presenteerde maandagmorgen een onderzoek naar het verloop van de jaarwisseling. Berichten dat oud en nieuw op enkele incidenten na doorgaans rustig verloopt, kloppen niet. Er is volgens onderzoeker prof. dr. Otto Adang sprake van „een ernstig probleem.”In sommige dorpen met een groot aantal inwoners van christelijke signatuur en sommige stadswijken van de grote steden is er sprake van een traditie „van alles moet kunnen”, aldus Adang maandagmorgen. „Er wordt soms veel geweld gepleegd tegen de politie en andere hulpverleners.”

Brandstichting heeft tot negen keer zo veel plaats als het ’normale’ jaarlijkse gemiddelde, overlast en vernieling tot vier keer zo veel, geweldpleging tot twee keer zo veel. De problemen zijn structureel, aldus Adang. „Het is niet meer te behappen. Veel laat je gebeuren”, citeerde Adang een veelgehoorde opmerking uit de politiewereld.

De onderzoekers baseren zich op gegevens van alle korpsen van Nederland, terwijl negen gemeenten verder zijn onderzocht en mediaberichten na de jaarwisseling zijn geanalyseerd. Onder de voorbeeldgemeenten bevinden zich onder meer Veen, Zaltbommel en Eemdijk, maar ook Schiedam, Voorschoten en Den Haag.

Het beeld van het probleem moet worden bijgesteld, aldus Adang. De incidenten worden niet veroorzaakt door allochtone jongeren, maar door autochtone Nederlanders. Bij de geweldplegingen zijn vooral jongeren betrokken, maar ook ouderen spelen een grote rol.

De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek naar de houding van inwoners in „strenggereformeerde” dorpen tegenover de overheid. Volgens Adang is er onder deze bevolkingsgroep ook op andere dagen van het jaar een probleem richting overheid. „Het beeld dat in de biblebelt alleen gezagsgetrouwe mensen wonen behoeft aanpassing. We willen een signaal afgeven dat in deze dorpen iets aan de hand is.” Prof. Adang pleit bij de aanpak van het probleem voor het maken van een goede risicoanalyse en het leveren van maatwerk per gemeente.

De discussie over het verloop van de jaarwisseling is begin dit jaar aangezwengeld door korpschef Henk van Zwam van Gelderland-Zuid. „Het is van het grootste belang om dit fenomeen een halt toe te roepen en het niet normaal te vinden wat er afgelopen jaren is gebeurd”, aldus Van Zwam maandagmorgen in een reactie.

Jaarwisseling
-Onderzoek: Rellen bij jaarwisseling onderschat.
-Vooral problemen in plaatsen op de biblebelt.
-Pleidooi voor vervolgonderzoek naar relatie tussen burgers en overheid in „strengchristelijke” dorpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer