Situatie spoorovergangen gevaarlijk
BARNEVELD - In Barneveld is een gevaarlijke situatie ontstaan bij twee spoorwegovergangen. Spoorbomen weigeren regelmatig dienst. De gemeente en buurtbewoners hebben bij ProRail aan de bel getrokken. Die ontkent echter dat er sprake is van een probleem.
Door allerlei misverstanden tussen klagers, overheid en verantwoordelijke instanties weet niemand meer waar hij aan toe is. Zo onderzoekt beheerder ProRail alleen de problemen bij de spoorwegovergang aan de Lunterseweg, terwijl de situatie aan de Gasthuisstraat vele malen ernstiger lijkt.Omwonenden en getuigen spreken van spoorbomen die niet sluiten als er een trein aankomt, of juist dichtgaan als er niets aan de hand is. Vorige week zondag ontsnapte een 33-jarige Barnevelder daar aan de dood toen hij de spoorwegovergang aan de Gasthuisstraat overstak. Nauwelijks was hij de overgang overgestoken, of een trein passeerde hem rakelings. De man zit nu met hartklachten thuis. Zijn baas heeft vrijdag een camera geplaatst, gericht op de gevaarlijke plek. De ondernemer vermoedt dat de spoorbomen het niet goed doen. Hij wil met camerabeelden aantonen dat er een storing is.
De gemeente Barneveld heeft de kwestie aanhangig gemaakt bij ProRail, zegt woordvoerder Bertil Rebel desgevraagd. „ProRail heeft toegezegd dat ze de zaak zullen onderzoeken.” Volgens Rebel hebben buurtbewoners aangegeven dat de spoorbomen aan de Gasthuisstraat vaker dienst weigeren en dat treinen er langzaam rijden en toeteren. „Het heeft daar dus op dit moment een hoog stoomtreingehalte. Het probleem moet echter snel worden opgelost. Het gaat hier om een belangrijke en relatief drukke spoorwegovergang. Onze wethouder heeft daarom persoonlijk contact opgenomen met ProRail.”
Een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail ontkent echter meldingen te hebben gehad van storingen op de Gasthuisstraat. Volgens haar heeft de gemeente ook geen klacht ingediend en is er evenmin sprake van een gevaarlijke situatie. Wel zijn er „extra systemen” geplaatst aan de Lunterseweg, omdat over de spoorwegovergang daar klachten zijn binnengekomen. „Onze computers geven echter aan dat er niets aan de hand is. We controleren echter of dat klopt. De uitslag daarvan is over twee weken bekend.”
De ontkenning van ProRail is voor Barneveld weer reden om vandaag opnieuw contact te zoeken met de spoorwegbeheerder. De gemeente voelt zich gesteund door vervoerder Connexxion, die de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede exploiteert. Die bevestigt in ieder geval dat er storingen zijn aan de Lunterseweg en dat de treinen daar stapvoets rijden. „Dat de treinen ook waarschuwingssignalen geven is mij onbekend,” aldus de zegsman van Connexxion. „Merkwaardig dat ProRail ontkent dat er iets aan de hand is. Wat dat betreft onderschrijven wij het verhaal van de gemeente.”
Connexxion denkt echter niet dat er gevaarlijke situaties ontstaan, omdat machinisten hun snelheid op de betreffende overgangen aanpassen. „Maar dit kan natuurlijk niet zo blijven. Het probleem moet snel opgelost worden.” Volgens Connexxion is het niet onlogisch van ProRail om alleen de Lunterseweg te onderzoeken. „Als daar de storing zit, kan dat ook effect hebben op de andere overgangen.”