Ter Horst bekijkt problemen bij DSI
DEN HAAG - Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken gaat uitzoeken wat er aan de hand is bij de antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI). De dienst kampt met personeelstekort. Steeds meer mensen zouden de DSI verlaten omdat ze er niets te doen hebben.
De bewindsvrouw kon vrijdag na afloop van de ministerraad nog niet inhoudelijk ingaan op de kwestie. „Ik wil dat eerst onderzoeken.” Wel gaf Ter Horst aan dat er geen operationele problemen zijn. De dienst kan gewoon worden ingezet tegen terroristen.Volgens ingewijden klagen veel DSI-leden over de omstandigheden waaronder ze moeten functioneren. Ze trainen vaak, maar worden nauwelijks in de praktijk ingezet. Ter Horst kan zich voorstellen dat dit frustrerend is. „Ze zijn zwaar opgeleid. Het is dan frustrerend dat je niet wordt ingezet. Daar ga ik naar kijken”, zei de minister.
CDA, VVD en GroenLinks vinden dat de DSI bijstand moet kunnen verlenen aan de arrestatieteams (AT’s) van de politie, die met een krappe bezetting kampen. GroenLinks-Kamerlid Azough noemde het vrijdag „krankzinnig” dat de DSI niet wordt gevraagd om bijstand te verlenen aan de AT’s. Ze is teleurgesteld over de problemen bij de DSI. „Er is veel tijd en geld in de dienst gestoken. Dat moet dan wel baat hebben. We hadden er meer van verwacht.”
SP’er De Wit noemt de stilte rond DSI juist positief. Dat betekent in zijn ogen dat Nederland het afgelopen jaar weinig te maken heeft gehad met concrete terreurdreiging. Ook VVD-Kamerlid Griffith is daar blij mee. Desondanks vindt ze het wel van belang dat het DSI-personeel ervaring kan opdoen. Ze pleitte er vrijdag dan ook voor de leden van de dienst in te zetten in andere Europese landen die wel te maken hebben met terroristische dreigingen. „Je houdt ze zo tevreden en in vorm en je geeft ze een prikkel”, aldus Griffith.
Minister Ter Horst gaat kijken of de DSI inderdaad bijstand kan verlenen aan de AT’s. Het werk van de DSI ligt volgens haar „in lijn” met dat van arrestatieteams.