Staphorst komt met eigen waterplan
STAPHORST - De gemeente Staphorst werkt samen met de waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden aan een gemeentelijk waterplan.
Het waterplan richt zich onder meer op de waterkwaliteit, de gevolgen voor de ruimtelijke ordening en de waterorganisatie. Staphorst moet in de toekomst bestand zijn tegen eventuele gevolgen van de verwachte klimaatsverandering. „Natuurlijk is dat een modeverschijnsel”, geeft CDA-wethouder Klaas Brand toe, „maar toch wel enigszins terecht.”In de buitengebieden van de gemeente is veel open water. De hoogteligging binnen het plangebied varieert van 1,50 meter onder tot 3 meter boven NAP. Een te grote toevoer van water zou in de toekomst problemen kunnen geven.
De gemeente wil de aanvoer van gebiedsvreemd water zo veel mogelijk beperken. Twee gemalen van het waterschap Groot Salland op de grens met de gemeente Zwartewaterland kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.
Om de kwaliteit van het water te verbeteren moet er in de toekomst een gescheiden afvoersysteem voor regenwater en afvalwater komen. Een aantal maatregelen bij het riviertje de Reest, op de grens met Drenthe, moet bijdragen aan een hogere kwaliteit van landbouwwater. Door de aanleg van greppels in het beekdal zullen er meer mogelijkheden ontstaan om overtollig water af te voeren.
Ook binnen de kernen is die mogelijkheid de laatste decennia sterk afgenomen. „Er is steeds meer sprake van versteende erven rondom de boerderijen”, licht wethouder Brand toe. „Vroeger verdween regenwater gemakkelijker in de grond of via de greppeltjes naast de erven en weilanden. Nu verdwijnt alles in het riool, waardoor dat behoorlijk belast wordt. Daar moeten we bij onze ruimtelijke ordening en nieuwbouw op inhaken.”
In 2020 moet het complete waterplan in werking zijn. Het waterplan heeft echter nog niet de aandacht van alle politieke partijen, constateert Brand met spijt. „Het zou echt wat meer moeten leven.”