Bhutto mag terug naar Pakistan
ISLAMABAD - De Pakistaanse regering staat toe dat oud-premier Benazir Bhutto uit ballingschap terugkeert naar Pakistan. Volgens haar partij arriveert ze op 18 oktober. Wel moet ze in haar geboorteland terechtstaan op verdenking van corruptie.
Een regeringswoordvoerder legde vrijdag uit dat Bhutto niet het land zal worden uitgezet, wat wel gebeurde met een andere oud-premier die deze week terugkwam uit ballingschap, Nawaz Sharif.Zijn geval was anders omdat hij met de Saudische regering had afgesproken dat hij daar tien jaar als balling zou verblijven, zei de woordvoerder. Bhutto overlegt momenteel zelfs met president Pervez Musharraf over een machtsdeling na de verkiezingen.
Verwacht werd dat Bhutto een verbond met Musharraf zou aangaan en in ruil daarvoor niet juridisch vervolgd zou worden. Musharraf zou dan profiteren van de grotere legitimiteit die hij daardoor in de ogen van Pakistanen en buitenlandse leiders zou krijgen. Bhutto leidt haar partij, de Pakistaanse Volkspartij (PPP), sinds 1999 vanuit Dubai en Londen. Ze vertrok uit Pakistan omdat ze was beschuldigd van corruptie.
De partij van Sharif, de Moslimliga-N, riep Bhutto gisteren op geen overeenkomst met Musharraf aan te gaan. Volgens de partij zou Bhutto de democratie beledigen door een dergelijk akkoord te sluiten.
Bhutto vertrok na de staatsgreep van Musharraf in 1999, na twee termijnen als premier (1988-1990 en 1993-1996).
Bhutto en haar partij kunnen nog altijd rekenen op flinke steun onder de bevolking. De steeds minder populaire president Musharraf zou de steun van haar en haar partij willen om te worden herkozen als staatshoofd. Bhutto zou daarom onderhandelen met Musharraf over onder meer een mogelijkheid om een derde ambtstermijn te krijgen als premier. Daarvoor moet wel de grondwet worden gewijzigd.
Bhutto zou ook eisen dat de aanklachten tegen haar worden ingetrokken, maar daarvan lijkt vooralsnog geen sprake te zijn. Een regeringswoordvoerder zei dat het „recht zijn loop zal hebben” als Bhutto terugkeert. De voormalige eerste minister wil onder meer ook dat Musharraf zijn rol als legerleider opgeeft.
Een andere oud-regeringsleider van het Aziatische land, Nawaz Sharif, deed eerder deze week een vergeefse poging naar huis terug te keren. De Pakistaanse autoriteiten stuurden hem direct terug naar zijn ballingsoord Saudi-Arabië.
Sharif wilde in Pakistan de oppositie tegen president Musharraf leiden. Bij aankomst in Pakistan wachtten paramilitairen hem op. Pakistaanse functionarissen zeiden dat de voormalige regeringsleider is aangeklaagd wegens witwaspraktijken en corruptie.