Binnenland

Grote problemen bij antiterreureenheid DSI

DEN HAAG - Net een jaar na de officiële presentatie staat het functioneren van de speciale antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI) al serieus onder druk. De krijgsmacht- en politieonderdelen kunnen onvoldoende personeel voor dit elitekorps leveren.

Binnenlandredactie
14 September 2007 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

Daardoor kunnen veel minder mensen op de been worden gebracht dan de bedoeling is. Ook verlaten relatief veel mensen de DSI uit onvrede.Verschillende bronnen rond de DSI maken zich om deze redenen zorgen over het bestaansrecht van deze speciale dienst, die volgens politie, defensie en politiek in Nederland juist een cruciale rol speelt bij het overmeesteren van gevaarlijke terroristen of criminelen.

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat hij deze geluiden ook uit het veld kent. Ook het Korps landelijke politiediensten (KLPD), waaronder de DSI valt, laat weten een aantal van deze problemen te herkennen. Hieraan wordt hard gewerkt, aldus de politiedienst.

In een reactie benadrukt het KLPD dat de DSI wel goed is voorbereid om zijn taak uit te kunnen voeren. Alleen als zich meerdere calamiteiten tegelijkertijd zouden voordoen, zou de DSI niet optimaal kunnen functioneren.

Bestuurlid Willem van de Pol van politiebond NPB zegt dat het hem bekend is dat defensie haar handen van de DSI aftrekt, omdat ze zelf te weinig personeel heeft. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft defensie „helemaal” niet die intentie. „Wij vinden de DSI belangrijk en zullen ons aandeel leveren”.

Aanleiding voor de oprichting van de DSI was de moeizame arrestatie eind 2004 van twee leden van de Hofstadgroep in Den Haag, waarbij een deel van het arrestatieteam zwaargewond raakte. Uiteindelijk hebben andere speciale eenheden toen de hele dag nodig gehad om de terroristen veilig te kunnen inrekenen.

Met de DSI werden voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis politietaken samengevoegd met defensiewerkzaamheden. De dienst kan zonder ingewikkelde besluitvorming worden ingezet bij antiterreuracties, maar ook bij acties tegen grof geweld van zware criminelen.

Ingewijden melden dat veel DSI-leden klagen over de omstandigheden waaronder ze moeten functioneren. Zo zou de huisvesting slecht zijn. Een van de grootste frustraties is dat de dienst weinig voor het „echte werk” wordt ingezet. Het KLPD gaat hier niet op in.

Vanuit de DSI is al aangeboden om de structureel onderbezette arrestatieteams in Nederland te helpen. Met de hulp zou de eenheid meer operationele klussen krijgen en tegelijkertijd zou de overbelasting van de arrestatieteams hiermee worden ondervangen, aldus de bron.

Het elitekorps kreeg tot zijn verbazing echter nul op het rekest van de korpschefs uit de grote steden. „Dat gaat puur om een machtsstrijd”, zegt een andere bron.

Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen bestrijdt dat er sprake van onwil is. „Volgens de regels mag de DSI niet als arrestatieteam optreden.”

VVD-Kamerlid Griffith noemt het „onverantwoord” dat de DSI de arrestatieteams niet mag helpen. Volgens haar zouden leden van de DSI ook van dienst kunnen zijn in andere Europese landen die te maken hebben met terroristische dreigingen. Ze zal haar voorstel voorleggen aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Ook de Tweede Kamerfractie van GroenLinks vindt het absoluut onjuist dat de Dienst Speciale Interventies (DSI) niet wordt gevraagd om bijstand te verlenen. „Als de betrokken instanties veiligheid voorop hebben staan, dan moeten ze de DSI inzetten”, aldus Kamerlid Azough.

SP’er De Wit noemt de stilte rond DSI juist positief. Dat betekent in zijn ogen dat Nederland het afgelopen jaar weinig te maken heeft gehad met concrete terreurdreiging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer